RUIMTE: China’s mysterieuze Shenlong-ruimtevliegtuig

DOOR DUNCAN MIL
December 22, 2023 – China’s geheime, herbruikbare ruimtevliegtuig Shenlong “Divine Dragon” zou inlichtingen-, surveillance- en verkenningsmissies kunnen uitvoeren voor het Volksbevrijdingsleger.

Op 14 december lanceerde China de Shenlong voor de derde keer met een Long March 2F-raket vanaf het Jiuquan Satellite Launch Center in de Gobi-woestijn.

Het Chinese Xinhua News Agency meldde dat het ruimtevliegtuig verschillende wetenschappelijke experimenten zal uitvoeren en “technische ondersteuning zal bieden voor het vreedzaam gebruik van de ruimte.”

Het lijkt erop dat het onbemande ruimtevaartuig zes objecten in een lage baan om de aarde heeft geplaatst. Zowel de Amerikaanse ruimtemacht als amateurastronomen observeren de objecten. De in British Columbia gevestigde astronoom Scott Tilley schreef in een e-mail dat hij sterke S-bandemissies van het ruimtevliegtuig of een van de objecten had gedetecteerd.

“Dit zou kunnen wijzen op een clandestien grondstation aan de westkust van Noord-Amerika of op een schip voor de kust”, aldus Tilley. Dit is echter slechts speculatie.

Bij de vorige twee ruimtevliegtuigmissies van China kwamen onbekende objecten vrij tijdens hun vluchten, die respectievelijk twee dagen en negen maanden duurden.

Shenlong is vergelijkbaar met het herbruikbare ruimtevliegtuig X-37B uit de Verenigde Staten, beheerd door de US Space Force onder het National Security Space Launch-programma van het leger.

“Het is geen verrassing dat de Chinezen enorm geïnteresseerd zijn in ons ruimtevliegtuig. We zijn zeer geïnteresseerd in die van hen”, vertelde generaal B. Chance Saltzman van de Amerikaanse ruimtemacht vorige week aan verslaggevers.

error: Kopiëren mag niet!