De drievoudige presidentiële race in Taiwan wordt steeds heftiger

DOOR JORDI BOU
January 13, 2024 – Ruim 23 miljoen Taiwanezen bereiden zich voor op de keuze van hun volgende president, nu China de militaire druk opvoert in zijn voortdurende aanspraak op soevereiniteit over het democratisch bestuurde eiland.

Taiwan zal op 13 januari stemmen voor presidents- en parlementsverkiezingen, die eens in de vier jaar worden gehouden.

De presidentsverkiezingen hebben het potentieel om de Taiwanese betrekkingen met China in een beladen tijd opnieuw te definiëren. In het licht van de toenemende Chinese agressie zouden beide oppositiepartijen een meer compromitterende houding tegenover het vasteland aannemen.

Na het mislukken van de laatste wanhopige onderhandelingen tussen de belangrijkste oppositieleiders van het eiland zal er een driewegrace ontstaan. Hou Yu-ih van de Kuomintang (KMT) en Ko Wen-je van de opkomende Taiwanese Volkspartij (TPP) zullen het opnemen tegen William Lai, de vice-president en kandidaat van de regerende Democratische Progressieve Partij (DPP).

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden heeft al sterke banden met de regeringspartij van Taiwan onder leiding van Tsai Ing-wen, en heeft 480 miljoen dollar toegezegd om de militaire capaciteiten van het eiland te versterken in het licht van de toegenomen militaire agressie van Peking.

China claimt Taiwan als onderdeel van zijn grondgebied en dreigt het met geweld in te nemen als Taipei zich voor onbepaalde tijd tegen de eenwording verzet.

error: Kopiëren mag niet!