Super League-plan nieuw leven ingeblazen nadat de UEFA de rechtszaak verliest

Het plan voor een Europese Super League is opnieuw onder de aandacht gebracht na een beslissing van het Europees Hof van Justitie. Dit hof heeft geoordeeld dat de UEFA en FIFA illegaal gehandeld hebben in het blokkeren van een eerdere poging om een breakaway-competitie te vormen. A22 Sports Management, achter het nieuwe Super League initiatief, stelt een toernooi voor met 64 teams waarbij zowel promotie als degradatie mogelijk is. Dit zou gratis uitgezonden worden op een streamingplatform.

De uitspraak toont aan dat de FIFA en UEFA niet kunnen eisen dat nieuwe competities hun goedkeuring krijgen, noch dat ze deelname van clubs en spelers in dergelijke competities mogen verbieden. De promotors van de Super League zien deze uitspraak als een gerechtelijke overwinning die hen het recht geeft om met hun competitie te starten.

Het voorgestelde format bestaat uit drie divisies met geen permanente leden, waardoor clubs ook in hun nationale competities betrokken blijven. A22 belooft substantiële solidariteitsbetalingen aan Europese clubs en is van plan een vrouwencompetitie op te zetten.

Hoewel de EU-uitspraak geen goedkeuring inhoudt voor de Super League, geloven de promotors van het plan dat eventuele voorgaande autorisatieproblemen met de UEFA al opgelost zijn. Echter, voetbalfans en belangenorganisaties blijven zich uitspreken tegen de oprichting van een dergelijke Super League, bezorgd over de mogelijke negatieve impact ervan op het Europese voetbal. Het debat over de structuur van de Europese clubcompetities gaat daarmee verder.

error: Kopiëren mag niet!