Hamas weigert de strijd te onderbreken in ruil voor de vrijlating van gijzelaars

Hamas weigert de vijandelijkheden met Israël op te schorten in ruil voor de vrijlating van gijzelaars. In Caïro heeft Hamas-leider Ismail Haniyeh het Israëlische voorstel met Egyptische bemiddelaars besproken maar afgeslagen. Het voorstel hield in dat Israël zou stoppen met militaire operaties gedurende een week en humanitaire hulp zou bieden, op voorwaarde dat 40 gijzelaars, waaronder vrouwen, kinderen en ouderen in kritieke gezondheid, worden vrijgelaten.

Egyptische functionarissen zien de weigering van Hamas niet als een falen, maar als een strategie om betere voorwaarden van Israël te krijgen. De Palestijnse Islamitische Jihad, een bondgenoot van Hamas, nam ook deel aan de gesprekken en eist de stopzetting van het Israëlisch vuur en de vrijlating van duizenden Palestijnse gevangenen in ruil voor de gijzelaars.

Hamas heeft aangegeven dat niet alle gijzelaars onder hun controle zijn, wat verklaart waarom de Islamitische Jihad bij de onderhandelingen betrokken is. De situatie is verder geëscaleerd door Israëlische militaire acties in Gaza, meer specifiek in de stad Khan Younis.

Geen van de partijen heeft officieel gereageerd op de huidige situatie. Israël stelt dat er nog 108 gijzelaars in Gaza zijn, maar Hamas claimt dat bij een Israëlische luchtaanval al drie van deze gijzelaars zijn omgekomen, een claim die Israël niet heeft bevestigd.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu hoopt dat militaire druk Hamas terug naar de onderhandelingstafel zal dwingen, nadat eerder militaire druk er in november toe leidde dat Hamas 105 gijzelaars vrijliet. De gevechten zijn opnieuw opgelaaid nadat Hamas geen lijst met te bevrijden personen leverde.

Ondertussen roepen de VS en andere westerse bondgenoten op tot een wijziging in de Israëlische oorlogstactieken om burgercasualiteiten te verminderen. Israël blijft echter vastbesloten zijn militaire campagne op eigen voorwaarden voort te zetten, met als doel het vernietigen van Hamas en zijn leiderschap, van wie ze geloven dat ze zich verschuilen in ondergrondse tunnelnetwerken.

error: Kopiëren mag niet!