DNA-lid Plein (NPS): “Regering moet duidelijkheid geven over geïnde gelden rij- en voertuigenbelasting”

Het Assembleelid Ivanildo Plein (NPS) vindt het belangrijk dat de regering duidelijkheid verschaft aan de samenleving met betrekking tot de geïnde gelden van de – en voertuigenbelasting van vier jaar geleden. In 2018 heeft het toenmalige parlement de wet rij- en voertuigenbelasting goedgekeurd en in 2019 is de overheid met de inning van deze belasting begonnen. 

De invoering van de rij- en voertuigenbelasting heeft indertijd tot zware kritieken vanuit brede lagen van de samenleving geleid. De toenmalige oppositiepartijen, waaronder de NPS en de VHP, hebben in aanloop naar de verkiezingen in 2020 beloofd de wet rij- en voertuigenbelasting terug te zullen draaien bij verkrijging van regeermacht. In oktober 2020 heeft president Santokhi een presidentiële commissie ingesteld die de wet tegen het licht moest houden en daarover advies uitbrengen. Het is niet duidelijk wat het advies is van de commissie. 

Nu, drie jaar later, lijkt de regering voornemens te zijn de wet- en voertuigenbelasting opnieuw in te voeren. Dat blijkt uit het wetsontwerp Instelling Verkeersautoriteit, die nu in behandeling is in het parlement. Uit het wetsontwerp blijkt dat de in te stellen Verkeersautoriteit haar inkomsten deels zal verkrijgen uit de rij- en voertuigenbelasting, te weten 10 procent hiervan.

Gevoelig

Tijdens de debatten in het parlement afgelopen dinsdag over het wetsontwerp hebben diverse leden duidelijkheid gevraagd van de regering met betrekking tot de rij- en voertuigenbelasting. 

Ivanildo Plein (NPS) wijst erop dat de kwestie rij- en voertuigenbelasting toen, en nu nog ook, gevoelig ligt bij de samenleving. Hij vindt het daarom belangrijk dat de regering deze zaak eerst moet “clearen” met de samenleving en aangeven wat er met de geinde belastinggelden is gebeurd. Het Assembleelid vindt dat de behandeling van  het wetsontwerp Instelling Verkeersautoriteit feitelijk niet kan plaatsvinden, alvorens er geen duidelijkheid is verschaft over de geïnde rij- en voertuigenbelasting in 2019.

Ebu Jones (NDP) wil van de regering weten wat toen niet goed was aan de wet rij- en voertuigenbelasting, en wat nu wel goed is aan de wet. Ook hij vindt dat de regering hierover duidelijkheid moet verschaffen aan het parlement.

Over de behandeling van het wetsontwerp Instelling Verkeersautoriteit vindt Ivanildo Plein overigens dat aan het parlement eerst een evaluatie moet worden gepresenteerd door de regering van het huidig Verkeersveiligheid Instituut. Dit instituut is de voorloper van de in te stellen Verkeersautoriteit. Uit de evaluatie van het functioneren van het huidige Verkeersveiligheid Instituut zou het parlement tot betere inzichten kunnen komen bij de behandeling van het wetsontwerp Instelling Verkeersautoriteit.

SS

error: Kopiëren mag niet!