Nieuwe raketten zullen in 2024 gelanceerd worden

DOOR DUNCAN MIL
19 december 2023 – Verschillende nieuwe Europese en Amerikaanse raketten zullen hun eerste vlucht maken in 2024, terwijl de lucht- en ruimtevaartindustrie te kampen heeft met een tekort aan lanceervoertuigen.

De Ariane 6-raket van het European Space Agency, die de hoop van Europa op ruimte-autonomie ten opzichte van de Verenigde Staten en Rusland met zich meedraagt, zal zijn eerste reis maken tussen 15 juni en 31 juli, na vier jaar vertraging.

Met 28 lanceringen gepland nog vóór zijn eerste vlucht, zal de raket, beschikbaar in twee versies, Ariane 62 en Ariane 64, ladingen vervoeren naar zowel geostationaire banen als lage banen om de aarde.

“Het is een echte industriële uitdaging om van het bouwen van twee naar negen draagraketten per jaar te gaan”, aldus Martin Sion, uitvoerend president van de Ariane Group.

United Launch Alliance (ULA) heeft de Vulcan Centaur-raket ontwikkeld ter vervanging van de Atlas V- en Delta IV-draagraketten.

Ongeveer 90 procent van de belangrijkste componenten en systemen ontlenen hun designerfgoed aan Atlas en Delta.

“Deze nieuwe raket stelt ons in staat het hele marktsegment te lanceren voor satellieten van alle groottes, van grote overheids- en commerciële satellieten tot kleine satellieten”, aldus Tory Bruno, president en CEO van ULA.

SpaceX zal zijn Starship-megaraket in 2024 blijven testen, terwijl Blue Origin zijn New Glenn-draagraket zal debuteren.

New Glenn is ook een essentieel onderdeel van het maanlandingssysteem dat NASA heeft besteld voor de Artemis 5-maanmissie.

error: Kopiëren mag niet!