“Werken voor iemand is uit de mode, ik bak koekjes en ben haarstyliste”

“Terwijl anderen al gestart zijn met hun avontuur, denken anderen aan werken”, zegt Simtar. Simtar, die ook wel Simmy wordt genoemd, werkt en gaat naar school. Zij geeft tijdens een gesprek met Dagblad Suriname aan: “Ik weet niet wat vakantie is, ik heb een doel op het oog en ik moet het realiseren, dus werken geblazen. Verdien liever wat centjes en maak op zo’n manier ook dingen mee. Ook kan ik hiermee mensen ontmoeten en leren kennen. Maar, het leven is nu veel moeilijker geworden.”

Simmy bakt koekjes, doet online bestellingen en is haarstyliste. “Mijn moeder noemt mij een drukke bij, ik probeer op alle manieren van mijn talent te genieten en te verdienen. Ik kan mij nog heugen dat ik voor de vakantie nog zoveel leuke dingen kon doen. Maar, dat is nu veel moeilijker geworden. Mijn moeder en vader kwamen niet uit en aan het eind besloot ik een verandering aan te brengen. Ik besloot twee jaren terug mijn tante te helpen in de keuken en ook mijn eigen dingen te doen en een jaar terug dan mijn eigen bakbestellingen te doen.  Natuurlijk sta ik niet alleen, mijn ouders zijn altijd dichtbij zolang ik hulp nodig heb, vooral mijn moeder, zij is mijn partner in crime.”

Simmy zegt verder, dat zij vlak voor haar huis ook een kleine tent heeft om gebakjes te verkopen. Waardoor het gemakkelijk en overzichtelijk is.

“Ik ben nog jong, waardoor ik soms bang ben. Want je weet niet wat er kan gebeuren. Ik heb veel klanten die mij vragen of zeggen, dat ik nog niet klaar ben voor de wereld of ik moet genieten. Maar, als mijn ouders in nood zijn, zie je die mensen niet, dus ik doe wat ik kan, wil en moet doen”, zegt Simmy. “Intussen zijn er ook heel veel jongeren die iets voor hun zelf willen. Werken voor iemand is uit de mode. Niemand heeft mij gedwongen. Ik leer op zo’n manier werken en met mijn centjes omgaan en ik  word sterk om obstakels op me uit de weg te slaan.”

“Een vakantiejob nu vinden is veel moeilijker, dus iets voor jezelf of van iemand van huis doen, is het beste. Ik hoop dat vele jongeren een voorbeeld eraan kunnen nemen. Leven van je ouders’ centjes is makkelijk, maar het beste is zelf je eigen centjes te verdienen en voelen wat het leven is. Natuurlijk met de blessing en ondersteuning van je ouders. Er zijn heel veel jongeren met talent, dus het is tijd dat er wat gedaan wordt daaraan”, benadrukt Simmy.

TM

error: Kopiëren mag niet!