Israël-Hamas oorlogssituatierapport dag 76

DOOR PHIL BAINBRIDGE
December 21, 2023 – Hamas heeft een gerapporteerd Israëlisch aanbod van een zevendaagse wapenstilstand verworpen en aangedrongen op een volledig einde aan het offensief voordat er nog meer gijzelaars worden vrijgelaten, aangezien de gesprekken in Caïro zonder resultaat eindigen.

De leiding van de Palestijnse Islamitische Jihad, die ook enkele gijzelaars vasthoudt, zal later in Caïro zijn voor gesprekken over het beëindigen van de oorlog.

Een nieuwe stemming over een staakt-het-vuren in de VN-Veiligheidsraad komt te midden van gespannen onderhandelingen over de formulering van de ontwerpresolutie om een nieuw veto van de VS te voorkomen. De belangrijkste knelpunten lijken nu te liggen bij het toezicht op een inspectie van de humanitaire hulp aan Gaza.

In het hart van Gaza-stad zegt de IDF een Hamas-commandocentrum te hebben gevonden met een uitgebreid netwerk van tunnels die verbinding maken met de huizen van hoge leiders, maar ook met die onder de ziekenhuizen van Rantisi en al-Shifa.

De gevangenissen in Israël naderen hun capaciteit na de arrestatie van meer dan 3.000 Palestijnen sinds de aanslagen van 7 oktober. Voordien zaten er naar schatting ongeveer 7.800 Palestijnen vast in Israëlische gevangenissen.

error: Kopiëren mag niet!