De VN-stemming over Gaza is nog een dag uitgesteld vanwege gesprekken om een Amerikaans veto te vermijden

Een stemming in de VN-Veiligheidsraad om de hulpverlening aan de Gazastrook te verbeteren is met een dag uitgesteld om verder te onderhandelen en een mogelijk derde Amerikaans veto binnen twee maanden te voorkomen. De Verenigde Arabische Emiraten hebben de resolutie opgesteld, waarover nog overeenstemming met de Verenigde Staten bereikt moet worden. De resolutie vereist dat Israël en Hamas de levering van hulp via land, zee en lucht vergemakkelijken en VN-toezicht op de hulpgoederen in de Palestijnse enclave instellen.

De VS willen sterkere taal in de resolutie die oproept tot een opschorting van de vijandelijkheden om humanitaire hulp tot stand te brengen, in tegenstelling tot een volledig staakt-het-vuren, dat zij geloven Hamas zou bevorderen. Amerika is traditioneel een bondgenoot van Israël en heeft al twee keer het gebruik van haar veto-recht in de VN-Veiligheidsraad ingezet sinds de escalatie van geweld op 7 oktober.

De situatie in de Gazastrook is verslechterd door de represailles van Israël op aanvallen van Hamas, inclusief luchtbombardementen, een belegering en een grondoffensief. Er zijn bijna 20.000 Palestijnen omgekomen en de meerderheid van de inwoners is ontheemd, wat leidt tot waarschuwingen voor een humanitaire ramp in de regio.

error: Kopiëren mag niet!