Bouterse definitief veroordeeld tot 20 jaar cel voor betrokkenheid bij Decembermoorden

Desi Bouterse is woensdagochtend ook in hoger beroep door het Hof van Justitie veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982. De onmiddellijke gevangenneming van Bouterse is verworpen. Bouterse was niet in de rechtszaal aanwezig. 

Het Hof van Justitie acht ook in hoger beroep onomstotelijk bewezen dat Bouterse in die bewuste nacht van 7 op 8 december 1982 in Fort Zeelandia aanwezig was en de militaire leiding had toen de 15 tegenstanders van de militaire dictatuur planmatig werden gemarteld, verminkt en uiteindelijk standrechtelijk geëxecuteerd.

Volgens het Hof had Bouterse in Fort Zeelandia de hoogste verantwoordelijkheid ten tijde van de moorden. De tegenargumenten van zijn advocaat Irvin Kanhai zijn allemaal verworpen.

Rechter Dinesh Sewrattan zei dat de beweringen dat slachtoffers van plan waren een tegencoup te plegen ’niet aannemelijk’ en ’een lege bewering’ zijn. Ook stelt het Hof dat Bouterse als machtigste man van Suriname destijds genoeg tijd had om zich te beraden over zijn daden.

De onmiddellijke gevangenneming is echter verworpen. Volgens het Hof heeft het Openbaar Ministerie onvoldoende de noodzaak daarvan kunnen motiveren. 

De veroordeelde oud-president zou binnen acht dagen gratie kunnen aanvragen.

error: Kopiëren mag niet!