Zonder geheugen of herinneringsvermogens is continuïteit van het leven niet mogelijk. In die zin moet ‘karma’ gezien worden. Als de manifestatie, presentatie of uiterlijke vertoning van het geheugen, maar dan in grove vorm.
Omdat wij van onze oorspronkelijke spirituele aard zouden zijn getransformeerd tot fysieke wezens. Deze transformatie of verandering zou het resultaat zijn van ieders karma, maar dan als een kosmische droom of illusie, zogenaamde Maya in het Hindoeïsme.
Het doel van ons leven is dan ook om te leren en te verleren, zodat we ons kunnen zuiveren om te kunnen herontwakenen tot onze oorspronkelijke spirituele aard. Karma heeft dus al plaatsgevonden, anders zouden wij niet in de kosmische illusie verkeren, volgens de mystiek. Mystiek is het esoterische aspect of de innerlijke ervaring van godsdienst en begint waar het geloof en de rede eindigen.
Wat de godsdiensten op schrift hebben staan, wordt het exoterische aspect genoemd dat gebaseerd is op geloof. Alles wat wij als spirituele wezens hebben gedaan en ondervonden, ervaren we wederom in grove vorm als zintuiglijk beperkte fysieke wezens. Aldus ligt het tijdelijke en vergankelijke multiversum met alles erop en eraan in de tijdloze leegte of de Heilige Geest besloten. Wonderbaarlijk en onvoorstelbaar!
Collectief Karma
Wat wij gezaaid hadden, oogsten we nu om te kunnen voelen wat verkeerd gedaan was. Precies zoals wij van oudsher met elkaar, de aarde en het milieu omgaan. Een herhaling in grove vorm. Aangezien wij hetzelfde lot delen, moet er ook iets als ‘collectief karma’ bestaan. De omstandigheden waaronder je geboren bent en wat je geërfd hebt, worden toegeschreven aan individueel karma. Hierin zit ‘collectief karma’ ook besloten. Als je bijvoorbeeld onrecht of kwade wil constateert en je je ervan distantieert, terwijl je je erover zou kunnen uitspreken, verschoon je jezelf niet van negatieve karma’s. Honger, armoede en elke andere vorm van lijden zijn voor een belangrijk deel te wijten aan de manier waarop je je vrije wil hebt gebruikt om keuzes te maken, zowel individueel als collectief. Ga maar na, de ellende op wereld die misschien direct veroorzaakt is en wordt door een paar duizend personen kon en kan slechts plaatsvinden doordat de overgrote passieve meerderheid dat toeliet en toestond en nog steeds doet. Negatieve collectieve karma’s worden hierdoor in stand gehouden en bepalen jouw lot en ons lot.
Recht op rechtvaardigheid
Denk dus voortaan goed na, wanneer je keuzes maakt, wanneer je zegt niet te willen bemoeien of je vindt dat het niet jouw zaak is. We zijn medeverantwoordelijk voor elkaar en daarom voor de aarde en het milieu. Een ieder heeft recht op rechtvaardigheid. We zijn op aarde om dat te beseffen.
Heb je naaste lief als jezelf (Leviticus 19:18) en doe goed en zie niet om. Dus roep geen geesten op die je niet kunt bezweren. Dit is een persoonlijk perspectief en een simpele en toegankelijke versie. Een ieder moet vrij zijn om zijn of haar eigen perspectief in dit verband te zoeken.
Dr. Roy I. Bhikharie, PhD
Eerst het Volk, dan de Rest