“Met of zonder je verzekeringskaart, je moet gewoon betalen voor je medicijnen”

Al een geruime tijd is bekend dat mensen voor hun medicijnen moeten betalen, terwijl ze beschikken over een geldige ziektekostenverzekering en dus ook een verzekeringskaart. 

Dure apotheek

Voorheen werd de uitdrukking ‘dure apotheek’ gebruikt voor winkels die overdreven met hun prijzen. Dit is vandaag de dag echter meer dan een uitdrukking alleen. Dure apotheken zijn nu zelfs de apotheken waar mensen vroeger gratis medicijnen konden afhalen met een brief van een huisarts.

In Nickerie heeft Anita een medicatiebrief gehad die ze moest gebruiken om haar medicijnen af te halen. Aangekomen bij een van de bekende apotheken bleek dat de voorgeschreven medicatie niet voorhanden was. Na overleg met de arts heeft ze een andere medicatie voorgeschreven gekregen die ook zou helpen tegen haar aandoening.

Naderhand bleek, dat ze voor die tweede voorgeschreven medicatie moest betalen. Ondanks het feit, dat er beloften worden gemaakt dat er medicijnen zullen komen, kan nu vastgesteld worden dat er een loopje genomen wordt met de bevolking. De aanwezigheid van voldoende medicijnen is nog steeds gering en de prijzen die mensen moeten betalen zijn volgens Anita hoog. 

Verzekeringskaart als identificatie-document

“In principe wordt de verzekeringskaart van een betrokkene nu gebruikt als identificatie-document. Je kunt er niets mee doen. Met of zonder je verzekeringskaart moet je gewoon betalen voor je medicatie”, zegt een boze Anita in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname.

Ze wijst erop, dat mensen die al in een zwakke financieel-economische positie verkeren, aan hun lot worden overgelaten. De regering moet aandacht besteden aan deze kwestie en zeker een gangbare oplossing hiervoor proberen te zoeken, omdat het burgers niet eens lukt om essentiële medicatie te kunnen kopen.

error: Kopiëren mag niet!