De VS plannen een taskforce om de aanvallen van Houthis in de Rode Zee te stoppen

DOOR JORDI BOU
December 15, 2023 – De VS werken samen met bondgenoten om een taskforce op te zetten tegen aanvallen van de door Iran gesteunde Houthi’s in Jemen, die de commerciële handel via een van ‘s werelds meest vitale waterwegen beïnvloeden

Washington staat voor een dilemma bij het terugslaan op de golf van aanvallen door Houthi’s op zee. Ze hebben gezegd dat ze niet willen worden uitgelokt tot een bredere oorlog in het Midden-Oosten, waar Iran en zijn bondgenoten naar streven.

Maar de kwestie is urgent geworden nu er een piek is in het aantal aanvallen op schepen in de Rode Zee, die ongeveer 10% van de wereldhandel afhandelt.

De aanvallen hebben de kosten voor het vervoer van goederen door de smalle Straat van Bab al-Mandab, die de Golf van Aden met de Rode Zee verbindt, en verder naar het Suezkanaal, doen stijgen.

Jaarlijks passeren ongeveer 23.000 schepen de smalle Straat Bab al-Mandab, die de Golf van Aden verbindt met de Rode Zee en verder met het Suezkanaal.

De Straat van Bab el-Mandeb, in het Arabisch Poort van Tranen genoemd vanwege zijn gevaarlijke navigatie, is op een gegeven moment slechts 29 km breed, waarbij het verkeer beperkt is tot twee kanalen: één inkomend en één uitgaand.

error: Kopiëren mag niet!