Familie van Frans filmicoon Depardieu hekelt ‘samenzwering’ te midden van onderzoek naar seksistisch gedrag

De familie van de Franse acteur Gérard Depardieu heeft kritiek geuit op wat zij zien als een ‘ongekende samenzwering’ tegen hem te midden van een hernieuwd onderzoek naar vermeend seksistisch gedrag en eerdere beschuldigingen van seksuele intimidatie en verkrachting.

Depardieu, een gerespecteerde figuur in de Franse cinema die de hoogste Franse onderscheiding, het Legioen van Eer, kreeg in 1996, komt mogelijk zijn titel te verliezen als gevolg van deze kwesties, volgens opmerkingen van de Franse minister van Cultuur Rima Abdul Malak en een geplande disciplinaire procedure door de Grote Kanselier van het Legioen van Eer.

De cultuurminister noemde Depardieu’s gedrag een schande voor Frankrijk, wat leidt tot een breed maatschappelijk debat over seksisme en seksueel geweld in de Franse cinema. Recent uitgezonden beelden tonen Depardieu die seksueel expliciete opmerkingen maakt tijdens een reis naar Noord-Korea in 2018. De acteur heeft wangedrag ontkend en stelt dat hij nooit een vrouw heeft misbruikt.

Zijn familie, waaronder zijn dochter Julie Depardieu, heeft hem in een open brief verdedigd. Ze beweren dat hij privé een bescheiden persoon is en dat zijn provocerende opmerkingen slechts een act zijn. Zij vinden de beschuldigingen onfair, verwijzend naar hoe Depardieu’s gedrag vroeger werd getolereerd of zelfs gewaardeerd en nu wordt bekritiseerd. De familie benadrukt dat er onderscheid moet zijn tussen woorden en daden.

Depardieu’s advocaten hebben verklaard dat hij bereid is zijn Legioen van Eer-onderscheiding in te leveren en hebben vraagtekens geplaatst bij de rol van de minister van Cultuur in wat ze zien als een ‘media-lynching’.

Het incident heeft geleid tot het intrekken van een aantal eerbewijzen: zo heeft een Belgische gemeente Depardieu de titel van ereburger ontnomen en de Canadese provincie Quebec heeft haar hoogste eer ingetrokken naar aanleiding van zijn controversiële opmerkingen.

error: Kopiëren mag niet!