De Belgische gemeente Knokke-Heist is zeer actief in de Kajana-dorpen in het binnenland met de opzet van een drinkwaterproject. Kajana, aan de Gran Rio-rivier, bestaat uit 9 kleine dorpjes, zo meldt de gemeente op haar website.
Door de vroegere hulp hebben 3 dorpjes al water en zelfs al drinkwater, al is dit slechts per inwoner 2 liter per dag.
De hulp aan Kajana werd opgestart door wijlen Rudy Vanhalewyn, stafmedewerker beleidscommunicatie bij het gemeentebestuur. Johan Cabooter, voormalig diensthoofd van het gemeentelijk Waterbedrijf, kwam er later bij toen Kajana wenste om ook (drink)water te brengen naar elk huis. Na het overlijden van Rudy gaat Johan verder met dit project.
Rudy heeft een onderwijsproject opgestart met behulp van oude gemeentelijke laptops, maar ook via leerkrachten, waar hij dankzij zijn diploma van Master in de Germaanse filologie, er een tijdje één van is geweest. Ook werden zonnepanelen geleverd voor de noodzakelijke elektriciteit. Verder wordt drinkwater gebracht in de dorpjes van Kajana.
Op dit ogenblik heeft Knokke-Heist al 5 kleine installaties kunnen bezorgen in 3 dorpjes. Er is dus duidelijk nog veel werk aan de winkel.
Helaas is er ook noodhulp geleverd. Door de Covid-pandemie waren er weinig toeristen en door de wereldwijde klimaatcrisis overstroomden de landerijen. Zo was er hongersnood. “Je begrijpt dat als er hongersnood is, wij moeten bijspringen”, licht Johan Cabooter toe. “Nu hebben ze een plan uitgewerkt, met onze hulp, om in vier jaar in vier dorpjes water te brengen.”
“Met de hulp van de inwoners en het gemeentebestuur van Knokke-Heist, onze sponsors en Davidsfonds Westkapelle hebben we € 3.000 kunnen storten. Met dit geld kunnen ze een dorpje van water voorzien, echter nog geen drinkwater. In een volgende fase zullen we ook drinkwater ter plaatse kunnen maken door middel van een geavanceerde techniek. Wij zorgen voor deze techniek, maar de installatie is, zoals voor alles, de zorg en verantwoordelijkheid van de lokale mensen” aldus Johan Cabooter.