Op de begroting van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is een bedrag van SRD 300 miljoen opgebracht ten behoeve van de installatie, revisie en onderhoud van de waterpompen te Wakay en Wageningen, en de daarbij behorende infrastructurele werken. De planning van LVV is om elk jaar 3 pompen te installeren in de verschillende landbouwgebieden.
In totaal zijn er uit de creditline met India 19 pompen aangeschaft die op 10 locaties zullen worden geïnstalleerd door het Indiase bedrijf Kirloskar. Deze pompen dienen voor een adequate afwatering en ter voorkoming van het binnendringen van zoutwater in de landbouwgebieden. In het begrotingsjaar wordt een deel van de opslagkosten van de pompen betaald en worden 3 pompen geïnstalleerd.
Bij het pompgemaal Wageningen zullen nieuwe pompen worden geïnstalleerd. Dit pompgemaal telt 3 pompen. Rond eind vorig jaar werd een nieuwe pomp geïnstalleerd, maar na enkele maanden raakte die weer buiten werking vanwege een defect aan het elektrisch besturingspaneel.
De installatie van de tweede pomp kon nog niet plaatsvinden, omdat wegens gebrek aan financiële middelen de aannemer nog niet uitbetaald kon worden voor verrichte werkzaamheden aan de eerste pomp. In het rijstgebied Wageningen zullen op diverse plaatsen de oude pompen worden verwijderd en waar nodig gereviseerd.
Voor een goed waterbeheer in Nickerie zijn cultuurtechnische en civieltechnische werkzaamheden belangrijke voorwaarden. Deze omvatten onder andere revisie, vernieuwing en naonderhoud van pompen Wakay, en werkzaamheden aan afvoerkanalen, wegen en bruggen. Om deze kunstwerken beter te laten functioneren moeten de nodige infrastructurele werken worden uitgevoerd. Voor verhoging van de onderhoudscapaciteit van de landbouwinfrastructuur worden apparatuur, onderdelen, brandstof en smeermmiddelen aangeschaft. Voor de bovengenoemde activiteiten is in het begrotingsjaar 2024 ten laste van de overheid SRD 300 miljoen opgebracht.
Belang pompen voor rijstsector
Het belang van goed functionerende pompen voor de rijstsector blijkt uit de huidige situatie die zich sinds enige tijd voordoet met betrekking tot de aanvoer van irrigatiewater voor de verschillende rijstpolders in Nickerie. Op dit moment loopt de hudige inzaai van padie ernstige achterstanden op vanwege de gebrekkige beschikbaarheid van water voor de bevloeiing van de padiearealen. Door het helemaal buiten werking zijn van de pompen bij het pompgemaal Wageningen, kunnen de padiearealen aan de rechteroever van de Nickerierivier met heel moeite worden bevloeid. De kans is zelfs groot dat een aanzienlijk deel van de padiearealen in dit gebied niet ingezaaid zal kunnen worden.
Voor wat de westelijke polders betreft lijkt het tij te keren met de inzet van een derde pomp te Wakay. De twee opererende pompen waren niet in staat tijdig voldoende irrigatiewater aan te voeren naar de verschillende rijstpolder. Het probleem van watergebrek werd verergerd vanwege het heel laag waterpeil in de Nannizwamp. Dit heeft te maken met de aanhoudende droogte van de voorbije maanden. Het waterpeil in de zwamp zat gisteren op 1.60 meter. Zoals in de afgelopen maanden is dit ver beneden het ideale waterpeil van 2.20 meter en 2.40 meter. Bij een waterpeil van 2.60 meter kan het water uit de zwamp middels zwaarte kracht in de rijstpolders bij de boeren terecht komen. Vanwege het zeer lage waterpeil in de zwamp zijn rijstboeren voor het overgroot deel afhankelijk van water vanuit Wakay. Met de inzet van de derde pomp sinds enkele dagen geleden beginnen rijstboeren nu eindelijk over water te beschikken.
Met nog twee tot drie weken te gaan op de inzaaikalender, zetten boeren nu alle zeilen bij om eindelijk te kunnen inzaaien, en zodoende hun gepleegde investeringen in de grondbewerking niet verloren te laten gaan. Eergisteren is ten behoeve van de pompen te Wakay een lading brandstof aangeleverd. De aangeleverde hoeveelheid brandstof is genoeg om de Wakaypompen voor twee tot drie weken te laten draaien.
SS