Lithiumproject Bolivia-Rusland: een mijlpaal in bilaterale banden

Ze kwamen overeen om een semi-industriële fabriek voor directe lithiumextractie (DLE) te bouwen in Colcha, Potosi.

Het project ter waarde van 450 miljoen dollar vertegenwoordigt een grote stap in de industriële groei van Bolivia.

President Luis Arce maakte deze historische ontwikkeling bekend op sociale media en onderstreepte het belang ervan voor het land.

Karla Calderón, president van Yacimientos de Litio Bolivianos (YLB), legde de bouwfasen van de fabriek uit.

In eerste instantie zal de fabriek jaarlijks 1.000 ton lithiumcarbonaat produceren. In de tweede fase zal de productie worden opgevoerd tot 8.000 ton.

Ten slotte zal de derde fase 5.000 ton toevoegen, waardoor een totaal van 14.000 ton per jaar wordt bereikt.

Deze onderneming is de tweede samenwerking tussen Bolivia en de Russische Uranium One Group, een dochteronderneming van Rosatom.

Hun eerste project, ondertekend in juni, heeft tot doel een industrieel lithiumcarbonaatcomplex te bouwen in Pastos Grandes, Potosi. Deze fabriek zal naar verwachting jaarlijks 25.000 ton produceren.

De Boliviaanse minister van Koolwaterstoffen en Energie, Franklin Molina, heeft het investeringsplan gedetailleerd beschreven.

Het project omvat een gespreide investering van in totaal 450 miljoen dollar. Voor de bouw van de proeffabriek is een initiële investering van 100 miljoen dollar nodig.

Om de productie op te voeren naar 9.000 ton zal de eerste uitbreiding 200 miljoen dollar kosten. Voor de laatste fase, gericht op 14.000 ton, is een investering van 150 miljoen dollar nodig.

Molina benadrukte het nauwgezette onderhandelingsproces achter deze investeringsbeslissingen. Het omvatte uitgebreide technische, ecologische en financiële analyses.

Na ondertekening van de overeenkomst zal de bouw van de proeffabriek onmiddellijk van start gaan.

De verwachting is dat het in 2025 voltooid zal zijn.

Juri Ulijanin, vertegenwoordiger van het Russische bedrijf, verklaarde dat de planning voor het lithiumcarbonaatfabrieksproject na de ondertekening zou beginnen.

Dit partnerschap markeert een cruciaal moment in de industriële en economische ontwikkeling van Bolivia.

error: Kopiëren mag niet!