Een verloren decennium doemt op voor de economische vooruitzichten voor 2023 in Latijns-Amerika

De Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (CEPAL) heeft haar economische groeivoorspelling voor 2023 voor Latijns-Amerika verhoogd van 1,7% naar 2,2%, maar wijst erop dat de regio geconfronteerd wordt met blijvende uitdagingen. Sinds 2015 is het bbp per hoofd niet gestegen, waarbij pas in 2023 een herstel wordt verwacht naar de niveaus van een decennium eerder, wat op een ‘verloren decennium’ duidt.

De werkgelegenheidsgroei vertraagt ook, met verwachtingen van slechts 1,4% groei in 2023 en 1,0% in 2024. Regionaal zal elke subregio een langzamere groei zien in 2023 vergeleken met 2022. Guyana zal naar verwachting een sterke economische groei kennen, terwijl Argentinië en Haïti met economische krimp te maken kunnen krijgen.

De regio blijft achter bij de groei in andere opkomende markten, deels vanwege een overmatige afhankelijkheid van grondstoffenexport en politieke instabiliteit. Terwijl andere opkomende markten, zoals die in Zuidoost-Azië, diversifiëren en innoveren, blijft Latijns-Amerika gericht op traditionele sectoren en worstelt het met de overgang naar digitale en groene economieën. CEPAL suggereert dat structurele hervormingen die zich richten op productiviteit, technologische adoptie en bestuurlijk beleid essentieel zijn voor de regio om aansluiting te vinden bij de dynamischer opkomende markten.

error: Kopiëren mag niet!