Beroep onder de loep: interieurverzorgster – “Je hebt mensen die vaak verkeerd over je denken”

“De behandeling die gegeven wordt zegt vaak ook veel”, zegt Laritsa. Zij maakt huizen schoon als dienstvrouw of netter gezegd, zij is interieurverzorgster. “Niemand vraagt eigenlijk om dienstvrouw te worden. Wanneer je jong bent denk je aan andere hoge functies, maar door de tijd heen met de situatie erbij is alles veranderd. Ik hield aan de ene kant van huizen schoonmaken, ik kan niet rustig zitten als iets niet op zijn plaats is. Door geen baan te vinden, dacht ik, maar liever dat als baan te doen. De taak als dienstvrouw is ook een uitdaging”, zegt Laritsa.

“Je hebt mensen die vaak verkeerd over je denken, dankzij anderen. De een gaat het altijd verpesten voor een ander, een ieder heeft dus een andere mentaliteit en een andere denkwijze. Maar het gedrag dat jij geeft betekent ook veel, dat krijg je ook terug in de meeste gevallen. Als je aardig leeft, ga je ook mensen hebben die aardig tegenover je zijn. Je werk naar behoren doen, niet stelen, meewerken en samen leven, betekent ook veel voor de persoon die jouw in dienst heeft gezet. En geloof me, je gaat genieten op elk moment. Het voelt niet meer alsof je bij iemand werkt, maar je eigen oso sma. Dus als familie word je behandeld als je goed doet en meeleeft.”

“Ik ben al dertien jaar werkzaam als dienstvrouw en negen van die dertien ben ik in vaste dienst bij een persoon. Naast schoonmaken kook ik soms en let op de enige dochter van de dame voor wie ik werk. Zij vertrouwen mij en ik leef als zus daar. Na het hele Corona-gedoe werd ik heel flink verwend”, zegt Laritsa.

“Ondanks de situatie probeerde ik toch mee te werken. Het gemis was ook groot, mijn kinderen behandelen zij zelfs ook als hun familie.Mijn zoon en ik waren verrast met een reis naar het buitenland. Wie doet dat nu in zo’n moeilijke tijd? Je wordt goed betaald en ook nog verwend. Tijdens het inkopen krijg je ook vaak spullen. Het werk doe ik niet om dat te krijgen, maar die waardering zegt veel”, zegt Laritsa. 

“Als interieurverzorgster heb je een grote taak, eigenlijk alles in huis te doen. Maar een ieder is anders. Je hebt anderen die aangeven dat zij geen toilet schoon willen maken of geen kleren willen wassen. En daarnaast heb je ook anderen die wat extra bij willen verdienen door de oppas te doen en ook te koken. Koken wordt niet vaak gedaan, dat is als de persoon je echt vertrouwt en als de persoon ziet dat je jezelf goed brengt. En daarom zeg ik de manier hoe je anderen behandelt en jezelf brengt speelt een grote rol. Ik weet niet hoe het zal zijn voor d’r komende jaren. maar ik voel me zo thuis. Maar ik blijf wel op mijn standpunt dat kinderen over het algemeen hun best moeten doen. Je hebt een ieder nodig ook al is het dienstvrouw, tuinman of -vrouw  of wat dan ook. Maar. doe je best en probeer iets goed te worden, zodat je morgen niet hoeft te struggelen”, benadrukt Laritsa. 

TM

error: Kopiëren mag niet!