Suriname erkent territoriale integriteit Guyana in grensconflict met Venezuela

In het grensconflict tussen Guyana en Venezuela over het Essequibo gebied is het standpunt van Suriname, dat het de territoriale integriteit van Guyana erkent. Dit standpunt komt overeen met dat van de Caricom, waar Suriname deel van uitmaakt. 

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) zei dinsdag op een persconferentie, dat Suriname vooralsnog nog geen aanleiding ziet om te reageren op berichten in de media als zou bij de Venezolaanse claim over het Essquibo-gebied ook een deel van de zeegrens van Suriname in het geding zijn. Venezuela bepaalt de zeegrens niet. Daar zijn er internationale regels voor, zegt de Buitenland-minister.  

Op dit moment geeft Suriname in Caricom-verband topprioriteit aan het voorkomen van escalaties in het grensconflict tussen Guyana en Venezuela. In Caricom-verband zijn alle ondernomen acties in de voorbije anderhalve week gericht op het tot stand brengen van overleg tussen beide landen. Voor morgen, donderdag staat een ontmoeting gepland tussen president Irfaan Ali van Guyana en president Nicolas Maduro van Venezuela. 

Overleg Ali en Maduro

Deze ontmoeting wordt door St. Vincent and the Grenadines gefaciliteerd en staat onder supervisie van Caricom-voorzitter Roosevelt Skerrit, premier van Dominica. Over de laatste details rond de agenda van dit overleg tussen beide presidenten wordt nog druk voortgaand overleg gepleegd. De Braziliaanse president Lula da Silva, die aanvankelijk aan het overleg zou deelnemen, heeft volgens mediaberichten afgezien van deelname. 

Minister Ramdin, die actief betrokken is bij de verschillende overlegmomenten binnen de Caricom, zegt dat voor nu het van belang is dat Venezuela en Guyana zich onthouden van enige retoriek die kan bijdragen aan het oplopen van de spanningen. 

Ook voor andere landen geldt dit. Hij roept daarom op om voorzichtig te zijn met het doen van uitspraken die kunnen leiden tot verhoging van spanningen. In de regio wordt reikhalzend uitgekeken naar de resultaten van het overleg tussen de presidenten Ali en Maduro.

Regionaal conflict voorkomen

Voor de Caricom is het van groot belang dat het bilateraal conflict tussen Guyana en Venezuela geen regionaal conflict wordt, waarbij de regionale veiligheid in het geding komt. Het Caricom-beleid is altijd erop gericht de Caribische regio als vredeszone te behouden. Het garanderen van vrede en veiligheid is uitermate belangrijk. Dit is belangrijk voor onder andere de economische ontwikkeling binnen de regio, zeker met het oog op de ontwikkeling in de olie en gasindustrie. En daar heeft Suriname alle belang bij. Investeerders kunnen mogelijk vanwege ontstane onveiligheid wegblijven. 

Het is dus volgens minister Ramdin van groot belang, dat het conflict tussen Guyana en Venezuela niet escaleert en uitgroeit tot een regionaal conflict. Des te erger wordt het indien er wereld geo-politieke zaken bij zouden komen kijken, zoals nu het geval is in het conflict rond Oekraïne en die in de Gaza in het Midden-Oosten. Het Guyana-Venezuela grensconflict heeft wereldwijde aandacht. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) zal komende week met een resolutie uitkomen. Er is veel overleg gaande in de regio.    

SS

error: Kopiëren mag niet!