Massameeting van NDP gepland vlak voor Kerst veroorzaakt beroering in Suriname

De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft aangekondigd op 16 december een grootschalige bijeenkomst te houden, een stap die bijzondere aandacht trekt vanwege zijn timing zo kort voor de kerstperiode. De keuze voor deze datum is opmerkelijk, aangezien de partij onder leiding van voorzitter Desi Bouterse, een geschiedenis heeft waarin de zogenaamde ’telefoon coup’ plaatsvond tijdens deze periode van het jaar, waarbij de toenmalige democratisch gekozen president Ramsewak Shankar werd afgezet.

De massameeting, die uniek is voor de kerstperiode, heeft volgens sommigen een diepere betekenis tegen de achtergrond van een mogelijk aanstaande gerechtelijke uitspraak op 20 december tegen Bouterse, die als hoofdverdachte aangemerkt wordt in de Decembermoorden van 1982. Het is niet ongebruikelijk dat de NDP tijdens gerechtelijke procedures de aanhang oproept, maar de nadrukkelijke oproep van de partij bevat een boodschap dat het “uur om instructies te ontvangen” is aangebroken, wat bijdraagt aan politieke speculatie.

Terwijl de NDP het recht heeft haar leden bijeen te roepen, waarschuwen analisten en critici dat een dergelijke bijeenkomst niet mag leiden tot verstoring van de Surinaamse rechtsorde. Ordehandhaving blijft een prioriteit voor de staat, vooral gezien het tumultueuze verleden van militaire staatsgrepen in Suriname en de afkeuring van gewelddadige machtsovernames in de huidige geopolitieke situatie.

Naast binnenlandse aandacht trekt de situatie in Suriname ook de ogen van internationale gemeenschap, mede door de nabijheid van Guyana, waar momenteel spanningen heersen met Venezuela. De wereld houdt de ontwikkelingen in de regio nauwlettend in de gaten.

Vanuit buurland Brazilië wordt extra aandacht verwacht. President Lula da Silva, die kritisch staat tegenover militaire interventies als gevolg van Brazilië’s eigen militaire verleden, zal mogelijke onrust in Suriname waarschijnlijk scherp veroordelen.

Hoewel de exacte inhoud en gevolgen van de NDP-bijeenkomst op dit moment niet volledig duidelijk zijn, is de politieke temperatuur in Suriname duidelijk stijgende in aanloop naar deze key gebeurtenis voor de partij en haar leiderschap.

error: Kopiëren mag niet!