Geheimzinnigheid alom rond dood twee bedreigde Braziliaanse gouden leeuwaapjes

Wie herinnert het zich niet, de inbeslagname in juli van onder andere 7 gouden leeuwaapjes op een adres aan het Garnizoenspad, een paar percelen verwijderd van het bedrijf van een dierenhandelaar. Die dierenhandelaar werd op 4 augustus aangehouden, maar werd afgelopen week in vrijheid gesteld. Hij zou niets te maken hebben met de smokkel van die aapjes. 

Maar, er blijft een vreemd luchtje rond deze zaak hangen. Immers, betrokken instanties – waaronder het Openbaar Ministerie en de dienst ‘s Lands Bosbeheer (LBB) – deden er het zwijgen toe en media mochten van LBB niet vermelden dat het ging om een adres aan het Garnizoenspad en ook niet dat er een dierenhandelaar bij betrokken zou zijn. Een door LBB uitgebracht persbericht over de inbeslagname werd snel na verzending van dit bericht van de Facebookpagina van LBB verwijderd. Nog steeds is niet bekend wie die 7 aapjes het land heeft binnen gesmokkeld en hoe ze uit hun habitat in Brazilië zijn ontvreemd.

Nieuwe, tweede, curieuze zaak

Inmiddels is er een nieuwe curieuze zaak aan het licht gekomen waarin twee gouden leeuwaapjes centraal staan. Let wel, het gaat om een beschermde, bedreigde diersoort, die endemisch is in een gebied in Brazilië en dus slechts alleen daar zijn habitat heeft en nergens anders.

De redactie van Dagblad Suriname kreeg lucht van die tweede curieuze zaak op 23 november. Die dag kreeg de redactie uit Brazilië van een haar bekende en zeer betrouwbare bron informatie, dat twee gouden leeuwaapjes door een arbeider bij een dierenarts in Paramaribo waren gebracht. De aapjes zouden op een houtconcessie ergens in het binnenland uit een omgekapte boom zijn gevallen. De twee gouden leeuwaapjes zijn vermoedelijk ontsnapt bij een dierenhandelaar, immers, deze aapjes komen in Suriname niet voor. Dit was de summiere informatie over deze twee aapjes die de redactie van Dagblad Suriname had bereikt. Pogingen van de redactie om meer informatie te verkrijgen via het Openbaar Ministerie en de dienst ‘s Lands Bosbeheer bleven tot de dag van vandaag, ondanks herhaalde verzoeken, vruchteloos. 

“Het onderzoek duurt voort”

Uiteindelijk kwam het Openbaar Ministerie vrijdag 8 december alsnog met deze reactie:

“Op 23 november 2023 ontving het Openbaar Ministerie een rapport van de afdeling Fraude en Economische Delicten, waarin werd gemeld dat een aapje m.n. de Golden Lion Tamarin bij een dierenarts was gebracht. De arts identificeerde het aapje als een volledig beschermde soort uit Brazilië en bracht de politie hiervan op de hoogte. Uit nader onderzoek bleek dat een persoon het aapje had gebracht en daar had achtergelaten. Helaas heeft het aapje de observatieperiode niet overleefd. Het onderzoek duurt voort.”

Deze reactie van het Openbaar Ministerie meldt echter niets nieuws. Maar, opmerkelijk is wel dat zij spreekt over een (1) aapje, terwijl het er twee zouden zijn geweest.

Associação Mico-Leão-Dourado

De redactie van Dagblad Suriname kreeg vrijdag 8 december uit Brazilië de informatie dat beide gouden leeuwaapjes zijn overleden. Onduidelijk is of de aapjes formeel in beslag waren genomen nadat ze bij een dierenarts waren gebracht. 

“Suriname onderdeel van illegale handel in wild”

De Braziliaanse organisatie Associação Mico-Leão-Dourado, die het gebied beheert waar de gouden leeuwaapjes in Brazilië hun habitat hebben, laat weten dat de illegale handel in wild terug is en dat “Suriname daar onderdeel van is”. “De Federale Politie in Brazilië werkt hard om een lokale bende op te rollen die waarschijnlijk betrokken is bij de handel in gouden leeuwaapjes.”

Verder laat die organisatie weten “met grote bezorgdheid en verdriet informatie te hebben, dat er in Suriname nog twee gouden leeuwaapjes in beslag zijn genomen en helaas zijn overleden”.

“Dit is de tweede groep tamarins die in beslag is genomen in het buurland van Brazilië, op wat lijkt op een internationale handelsroute voor wilde dieren. In juli werden zeven gouden leeuwaapjes gevonden, die dankzij het optreden van de Braziliaanse regering met succes naar Brazilië werden gerepatrieerd. Helaas overleefde in het meest recente geval geen van de twee tamarins op tijd om gered te worden en terug te keren naar Brazilië. Beiden hadden markeringen waaruit bleek, dat ze deel uitmaakten van groepen die door ons werden gecontroleerd. Het zijn dus dieren die onlangs uit het wild waren gehaald en als ze het hadden overleefd, hadden ze kunnen worden teruggebracht naar het bos waar ze nooit uit hadden mogen vertrekken”, tot zover een verklaring van Associação Mico-Leão-Dourado.

Zwijgen

De vraag is nu hoe de twee overleden gouden leeuwaapjes in Suriname zijn beland en wat hun eindbestemming zou zijn geweest. Veel informatie over deze kwestie komt echter niet naar boven. Het Openbaar Ministerie is zeer summier met het verstrekken van informatie en de dienst ‘s Lands Bosbeheer doet er het zwijgen toe. Het verhaal gaat dat betrokken personen over deze recente aapjes-zaak geen informatie zouden mogen verstrekken. Het laat zich raden van wie niet en waarom niet…..

PK

error: Kopiëren mag niet!