Tientallen doden bij nieuwe aanvallen in Gaza, terwijl Israël zijn offensief voortzet.

Israël zette vrijdag zijn offensief in en rond de belangrijkste steden van Gaza voort, meer dan twee maanden nadat de dodelijke aanval van Hamas een oorlog ontketende die duizenden levens heeft geëist en het Palestijnse grondgebied in puin heeft achtergelaten. Begin vrijdag meldde het ministerie van Volksgezondheid in het door Hamas gerunde Gaza nog eens 40 doden bij aanvallen in de buurt van Gaza-stad, en “tientallen” meer in Jabalia en Khan Younis.

Volgens Israël en Hamas heeft het conflict een nieuwe piek van geweld bereikt, wat heeft geleid tot een kritische bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad, opgeroepen door secretaris-generaal Guterres, om aan te dringen op een onmiddellijk staakt-het-vuren. Er worden pogingen ondernomen om de grensovergang bij Kerem Shalom te openen om humanitaire hulp mogelijk te maken, aangezien de grens bij Rafah streng gecontroleerd blijft.

Artsen Zonder Grenzen heeft gewaarschuwd voor een crisis in Gaza die verder gaat dan een humanitaire ramp.

Het ministerie van Volksgezondheid van Gaza meldt dat sinds 7 oktober Israëlische aanvallen als reactie op Hamas-aanvallen hebben geresulteerd in meer dan 17.000 doden, waaronder veel kinderen, met duizenden gewonden en vermisten.

De internationale gemeenschap mobiliseert zich om de vijandelijkheden te beëindigen en de nijpende situatie te verlichten.

error: Kopiëren mag niet!