Strengere controle bij bancaire zaken voor PEP’s

De strengere controles door banken op politiek prominente personen (Politically Exposed Person/PEP) bij het doen van financiële en bancaire zaken zullen blijven, doch dienen juist te worden toegepast. Strengere controles op PEP’s is onderdeel van het beleid zoals vastgelegd in de  Wet Anti-Money Laundering en Bestrijding Terrorismefinanciering (Wet AML). Poiltiek prominente personen dienen zich in dit kader bewust te zijn van hun verplichting tot informatieverschaffing. 

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zal in overleg treden met de particuliere banken om ervoor te zorgen dat er sprake is van uniforme en rechtvaardige toepassing van de wet op dit stuk, zodanig dat PEP’s geen onnodige hinder van ondervinden. 

Financiën-minister Stanley Raghoebarsing reageerde hiermee op kritische opmerkingen eerder gedaan door het Assembleelid Melvin Bouva (NDP) over de uitzonderlijk zeer strenge controles die hij persoonlijk bij een bank heeft moeten ondergaan bij het overmaken van vreemde valuta ten behoeve van een dienstreis. Hij moest daarbij allerlei vragen beantwoorden over naaste familierelaties, ondanks dat hij officiële documenten van de Centrale Bank van Suriname overlegde die de herkomst van de gelden verklaarde. 

Bouva was van oordeel dat de vele vragen die de bank stelde over naaste familierelaties nooit de bedoeling kan zijn van strenge controles op PEP’s. 

Correcte toepassing

Uit de gesprekken met de Centrale Bank en de particuliere banken is voor de Financiën-minister komen vast te staan, dat de controle op het Assembleelid niet correct is toegepast. Dat PEP’s strenger worden gecontroleerd staat vast, doch de controle dient op de juiste wijze plaats te vinden. De governor van de CBvS heeft naar aanleiding van dit voorval volgens de minister toegezegd dat in overleg met de particuliere banken gezorgd zal worden voor een uniforme  en rechtvaardige toepassing van de controle op PEP’s. De strengere controles van PEP’s is de prijs die betaald wordt voor het politicus zijn, zegt de minister.

Volgens de richtlijnen in het internationaal financieel verkeer worden PEP’s strenger gecontroleerd bij het verrichten van financiële en bancaire zaken. De achtergrond hiervan is, dat politiek prominente personen functies bekleden die ze kunnen misbruiken voor witwaspraktijken of andere misdrijven zoals corruptie en omkoping.  

SS

error: Kopiëren mag niet!