Delegatie van Reclassering Nederland wijst regering op positieve impact werkstraffen

Tijdens de regeringsvergadering van woensdag 6 december presenteerde een delegatie van Reclassering Nederland het “Makandra” project “Versterking Reclassering en Forensische Zorg Suriname”. Dit is een gezamenlijke inspanning om een rechtvaardig en menselijk strafklimaat te creëren door de implementatie van werkstraffen als een effectief alternatief voor traditionele gevangenisstraffen.

Johan Bac, een vertegenwoordiger van de Nederlandse delegatie,, benadrukte tijdens zijn presentatie de positieve impact van werkstraffen. Hij legde uit dat dit niet alleen leidt tot een besparing van 50% op de kosten in vergelijking met gevangenisstraffen, maar ook resulteert in een aanzienlijke vermindering van in herhaling vallen.

Een pilotprogramma voor taakstraffen, gestart in april 2023, werd als succesvol geëvalueerd. Deelnemers aan werkstraffen behielden hun vrijheid, vermeden invloeden van opsluiting en behielden hun banen, waarmee het team aantoont dat deze aanpak niet alleen effectief is, maar ook de maatschappij ten goede komt.

Kenneth Amoksi, minister van Justitie en Politie (JusPol), benadrukte de historische betekenis van het “Makandra” project en de gezamenlijke inspanningen met het Reclassering team. “Dit project markeert een keerpunt in ons strafrechtelijk systeem. Het is een cruciale stap richting een rechtvaardiger en effectiever beleid. We erkennen de noodzaak van verandering en streven naar een systeem dat niet alleen bestraft, maar ook rehabiliteert en herintegreert”, aldus de JusPol minister.

President Chandrikapersad Santokhi erkende dat er al jarenlang gesproken wordt over reclassering en benadrukte dat de hele organisatie hierop moet worden afgestemd, waarbij de richtlijnen aangepast moeten worden aan de realiteit van Suriname.

error: Kopiëren mag niet!