Leerlingen basisscholen krijgen simpelweg te weinig les…. vanwege het weer

De lesuren op basisscholen werden in oktober en november verschoven van 08.00 uur – 13.00 uur naar 08.00 uur – 12.00 uur. Aanleiding van het inkorten met een uur van de lesuren was het weer, de warmte, de hitte, de felle zon. Dit was een formeel besluit van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur welk besluit per 1 december weer werd teruggedraaid. 

Natuurlijk, goed bedoeld, om de leerlingen en de leerkrachten enigszins te beschermen tegen de recente hoge temperaturen. 

Gejammer

Maar, leerlingen in het basisonderwijs krijgen al zo weinig les, juist vanwege het (warme) weer het hele jaar door.

Maar, iedereen weet dat veel leerlingen problemen hebben met vooral lezen en rekenen. 

Maar, iedereen weet. nog afgezien van het weer, dat er ook problemen zijn geweest met stakende, actievoerende, leerkrachten waardoor op basisscholen gedurende een week geen uur les kon worden gegeven. En er was geen klagend, geen jammerend geluid te horen, zoals dat bij vorige acties wel het geval was. Jammerende en klagende ouders, want hun kroost zou een leerachterstand krijgen door de acties. Echter, tijdens de recente acties – thuis blijven – van leerkrachten was dat geklaag en gejammer niet te horen. Let wel, gedurende een hele week werden geen lessen verzorgd. Let wel, de leerlingen liepen dus een volle week leerachterstand op.

Te weinig lesuren geen basis voor goede opbouw van het land

Maar, terug naar het geringe aantal lesuren. Hoe kun je aan een samenleving bouwen, hoe kun je een land naar behoren opbouwen, met inwoners waarvan velen nauwelijks een goede basisopleiding hebben gevolgd. Hoe kan een land worden opgebouwd met inwoners die op de lagere school dagelijks amper 5 uurtjes les kregen….. 

Centrale vraag

Centrale vraag is: is het aantal huidige lesuren op basisscholen niet te weinig en staat dat niet aan de basis van het feit, dat veel kinderen nauwelijks kunnen rekenen en lezen? Er is voor die kinderen bijvoorbeeld geen tijd voor het volgen van extra bijlessen in rekenen en lezen.

Meer lesuren

En dus de vraag aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur: zorg voor uitbreiding van het aantal lesuren met bijvoorbeeld een of twee uren. Waarom lessen niet laten beginnen om zeven uur ‘s ochtends tot een uur ‘s middags?

Investeren in ventilatoren en airco’s

En dus een tweede vraag aan dat ministerie: waarom wordt er niet geïnvesteerd in ventilatoren en airco’s voor lagere scholen? Creëer als verantwoordelijk ministerie mogelijkheden waardoor, ondanks de hitte, ondanks het warme weer, tot bijvoorbeeld twee uur ‘s middags les kan worden gegeven in de koele bries van een ventilator of airco? 

Creëer als verantwoordelijk ministerie meer lesuren voor leerlingen in het basisonderwijs, waardoor er onder andere ook meer mogelijkheden ontstaan voor bijlessen voor kinderen die problemen hebben met de lessen rekenen en lezen.

Creëer gewoon – en investeer gewoon in – een goede, gezonde basis voor de verdere opbouw van het land.

PK

error: Kopiëren mag niet!