Het armoedevraagstuk – deel II

De cultuur van de armoede 

Wij zijn nog steeds bezig ons te heroriënteren, dit om de lijn en de positie waar wij ons als natie in bevinden haarscherp te kunnen bepalen.’

De Amerikaanse antropoloog Oscar Lewis heeft op basis van een aantal empirische studies in Latijns-Amerika een theorie geformuleerd over de culturele bestendigheid van armoede.

De cultuur van de armoede is het resultaat van langdurig verkeren in een afhankelijkheidstoestand, aldus Oscar Lewis.

Enkele zeer belangrijke kenmerken van de cultuur van de armoede zijn gebrek aan participatie in sociaal-economische activiteiten, desintegratie van de woonomgeving, uiteenvallen van familieverbanden en gevoelens van afhankelijkheid.

Deze cultus maakt het de mensen (ook onze Surinaamse politici) onmogelijk te ontsnappen aan de armoede, ook als omstandigheden  zich voordoen die daartoe mogelijkheden bieden.

Zie hier de bestendiging van de armoede. De armoede cultus, dit wat ik noem tragisch fenomeen, een van de stagnerende factoren voor de sociaal-economische ontwikkeling van de natie.

De op de traditie georiënteerde politieke partij VHP ziet zichzelf niet als een autonome politieke organisatie, neen, het is in de eerste plaats als representant van het voormalig oemderland met haar bekende koloniale doctrine.

Ook is gebleken dat de VHP niet bij machte is zichzelf te zien als een politieke organisatie die de sociaal-economische en maatschappelijke uitdagingen in eigen handen neemt en richting zal geven aan de toekomst.

Immers de traditie en het noodlot bepalen voor hun de koers. Dit is de cultus van de doctrine van de afhankelijkheid.

Wij zijn nog steeds bezig ons te heroriënteren dit om de lijn en de positie waar wij ons als natie bevinden haarscherp te kunnen bepalen.

Meneer de president en/of uw batterij aan deskundigen. Een gekoloniseerde natie zal vroeg of laat tot het besef komen dat politieke onafhankelijkheid de eerste stap is naar volledige bevrijding, economische afhankelijkheid kan teruggebracht worden tot een aanvaardbare proportie.

Culturele afhankelijkheid (zie gedragingen en handelingen van onze huidige bestuurders) vormt de grootste bottleneck, daar heb je te maken met een zekere vorm van absolutistische isolatie het geconditioneerd zijn.

Politici, volk van Suriname, ik wil waarschuwen voor het probleem van het absolutistische isolement. U zult het goed moeten vatten: het vormt het grootste struikelblok voor alle regeringen in gekoloniseerde landen. Het zorgt voor vervreemding, verdeeldheid en maatschappelijke instabiliteit.

Denkrichting

De echte Sranan man en oema is ervan overtuigd, dat door middel van gemeen overleg in harmonie met relevante instituties wij consensus kunnen bereiken over de ontwikkelingsrichting van de samenleving. Bij vele Sranan man en oema, leeft de opvatting, dat ontwikkeling een integraal verschijnsel is. Economische groei en sociale zekerheden gaan hierbij hand in hand. Economische groei kan niet duurzaam zijn zonder gegarandeerde sociale zekerheden voor de gehele bevolking, terwijl sociale zekerheden, mogelijk gemaakt door economische groei en levert de bouwstenen voor verdere economische groei.

Volk van Suriname, grond is een van Surinames meest belangrijke natuurlijke hulpbronnen. Derhalve dienen deze hulpbronnen  gemobiliseerd te worden om onze landgenoten in staat te stellen effectief economische ontwikkeling te bewerkstelligen. Tevens dient de grond als instrument ter vergroting van de participatie van de burgers in de duurzame ontwikkeling die wij allen nastreven. Dit programma zal gezien moeten worden als een nationale opdracht, op grond van de objectieve mogelijkheden in ons land en om nieuwe condities voor de Surinaamse burgers te scheppen, van waaruit een nieuwe ontwikkeling en dynamiek zal moeten ontstaan. Een dynamiek gericht op onder meer het herstel van de kwaliteit van het leven en het verhogen van het maatschappelijk welzijn en verder ontwikkelen van de nationale identiteit. De grond is een van de belangrijkste natuurlijke hulpbronnen van Suriname, daarom dient deze hulpbron gemobiliseerd te worden om onze landgenoten, let wel onze landgenoten, in staat te stellen, effectief economische ontwikkeling te bewerkstelligen.

Tevens dient de grond als instrument ter vergroting van de participatie van de burger in de duurzame ontwikkeling die wij allen nastreven.

Senioren burger,

Edire Castelen.

error: Kopiëren mag niet!