Rusland Verbiedt ‘Extremistische’ LGBT-beweging**

Het Russische Hooggerechtshof heeft de activiteiten van de “internationale LGBT-beweging” in Rusland verboden en deze als extremistisch bestempeld. Dit besluit past binnen een ultraconservatieve koers die de Russische autoriteiten varen, waarbij traditionele waarden centraal worden gesteld ten opzichte van Westers liberalisme. Sinds de militaire interventie in Oekraïne in 2022 neemt de repressie van kritische stemmen toe, met name jegens president Poetin.

De VN-mensenrechtencommissaris Volker Türk heeft kritiek geuit op het beleid, dat rechten van LGBT-personen inperkt. De Russisch-Orthodoxe Kerk en andere overheidsvertegenwoordigers uiten steun voor de maatregel, gezien zij het zien als bescherming van nationale en religieuze waarden. Activisten en LGBT-mensen in Rusland lopen grotere risico’s, zoals mogelijke gevangenisstraffen voor openbare manifestaties van hun identiteit.

Sinds 2013 verbood Rusland al zogenaamde ‘LGBT-propaganda’ bij minderjarigen en recent is deze beperking doorgetrokken naar een volledig verbod op LGBT-uitingen. Er zijn ook wetten aangenomen die transgenders specifiek targeten en behandelingen verbieden.

error: Kopiëren mag niet!