“Suriname vervult belangrijke rol tijdens VN-Klimaattop COP28”

Suriname vervult wat klimaatadaptatie betreft een belangrijke rol tijdens de Klimaatconferentie COP28 in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Dit zegt althans Ivette Patterzon, directrice Klimaat van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM – zie foto). Zij maakt deel uit van de delegatie van minister Marciano Dasai.

Patterzon zegt dat Suriname een aantal onderhandelingen heeft bijgewoond. In juni is er onderhandeld over verschillende thema’s. Ze spreekt van een continuerend proces, omdat hetgeen niet wordt afgerond, wordt overgeheveld naar de volgende bijeenkomsten. Het gaat dan om vergaderingen van de hulporganen van het Klimaatverdrag, die belast zijn met de verschillende thema’s. In juni werd onderhandeld over de voorbereiding naar COP28. 

Op 30 november heeft de opening plenaire vergadering plaatsgevonden en daarmee werden de onderhandelingen opengesteld.

Patterzon zegt verder, aldus de Communicatie Dienst Suriname, dat partijen onderwerpen waarover nog geen overeenstemming is bereikt kritisch zullen doornemen. Suriname start de onderhandelingen in het kader van de Alliances of Small Development States, waarin een aantal eilandstaten zitten alsook landen die gemeenschappelijke eigenschappen hebben als het gaat om effecten van klimaatverandering. 

  • De vraag is in hoeverre Patterzon (lees: Suriname) tijdens bijeenkomsten met de grote leidende landen in de wereld ingaat op de dreigingen voor Suriname als het gaat om klimaatverandering en zeespiegelstijging en effectief bosbeheer. Suriname en andere bosrijke landen willen dat de internationale gemeenschap zich meer bewust wordt van de belangrijke rol die bomen spelen in de strijd tegen klimaatverandering. De wereld zou daar voor moeten betalen, vinden deze landen. Suriname is een van de drie landen in de wereld met een carbon negatieve status en dat zal zeker moeten doorklinken tijdens bijeenkomsten met belangrijke, grote, rijke, geïndustrialiseerde westerse landen in de wereld. De hoop is dat de Surinaamse delegatie in Dubai dat geluid laat klinken en ook via de grote internationale media.

PK/CDS

error: Kopiëren mag niet!