Mogelijke Venezolaanse invasie 

Het Amerikaanse leger wil in Guyana zijn capaciteit uitbreiden om te reageren op dreigingen. De 1st Security Force Assistance Brigade (SFAB) is daar voor gezamenlijke oefeningen met de Guyana Defence Force (GDF). Doel is om tactische en operationele vaardigheden te versterken vanwege de grensdreiging met Venezuela. Gesprekken gaan over militaire paraatheid en toekomstige samenwerkingsplanning. 

Luitenant-kolonel Andy Pompey van de GDF ziet de training als een positieve expertise-uitwisseling en verbetering van de GDF. De samenwerking met de VS bestaat al langer, met de focus op rampenparaatheid en veiligheid. Guyana organiseerde onlangs nog de Exercise Tradewinds met meer dan 1.500 veiligheidstroepen. 

Ondanks territoriale disputen met Venezuela, verzekert een Venezolaans parlementslid dat oorlog met Guyana uitgesloten is en streeft naar vreedzame dialoog.

Op 3 december zullen Venezolanen in een openbaar referendum naar de stembus gaan om hun regering te vertellen of zij het eens zijn met het standpunt van Caracas om het betwiste Essequibo-gebied op te nemen als onderdeel van Venezuela, de staat Guyana Essequibo te hernoemen en de bevolking, momenteel Guyanese staatsburgers, toe te staan , Venezolaans staatsburgerschap.

De langdurige grenscontroverse tussen Guyana en Venezuela heeft tot hoge spanningen geleid. Venezuela betwist het in 1899 vastgelegde arbitraal vonnis, hoewel het land dit aanvankelijk had geaccepteerd. Venezuela maakt sinds 1962 aanspraak op het Essequibo-gebied, dat door Guyana wordt bestuurd. Met de ontdekking van grote olievoorraden nabij Essequibo zijn de spanningen verder opgelopen.

Ook na de ondertekening van de Overeenkomst van Genève in 1966 en het inschakelen van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) blijft Venezuela aandringen op zijn claim. Venezuela heeft voorgenomen een referendum te houden om steun te verzamelen voor het annexeren van het Essequibo-gebied en toe te werken naar erkenning als Venezolaanse staat, inclusief het verlenen van staatsburgerschap aan de inwoners daar.

Als reactie hierop heeft Guyana het ICJ gevraagd om voorlopige maatregelen, om te voorkomen dat Venezuela acties onderneemt die tot een onrechtmatige annexatie zouden leiden en die de jurisdictie van het ICJ aantasten. Het ICJ doet vandaag, vrijdag 1 december, uitspraak over deze voorlopige maatregelen.

error: Kopiëren mag niet!