Hoewel de deskundigen nog steeds niet duidelijk hebben kunnen aangeven in welk deel en gebied in het district Commewijne de peilingen zijn gehouden, worden wij elke dag geconfronteerd met allerlei resultaten van de gehouden peiling. De bevolking is alert, zij is bewuster geworden en volgt de resultaten nauwlettend. Dat de antwoorden heel veel beroering teweeg hebben gebracht bij de mensen, spreekt voor zichzelf. Op deze wijze ontstaan er steeds weer bewegingen op het politieke front. Een verwoede aanhanger van Somo reageert als volgt: ‘Laat maar, we willen graag zien in 2015, wie wie is’. ‘Wij zijn nu bewuster geworden en willen de naar ons toegeschoven pakketten niet accepteren. Laat de dijken komen en de huizen voor de arme mensen en vooral de bewoners van Ellen en Tamanredjo, en laat het waterprobleem snel opgelost worden. We hebben niks aan het gevlei met woorden. We zijn ook al moe van dat geklets en de vele radiopraatjes en peilingen.’
Inderdaad, de twijfels omtrent de uitslag van de Idos-peilingen in het district Commewijne stapelen zich op. Somohardjo en Girjasing hebben beiden hun kanttekeningen, let maar op. De parlementariër beweert dat de Idos-peiling door velen in twijfel wordt getrokken. “Immers, velen hebben zich bij ons aangesloten. De grootste man van Commewijne met 1.800 stemmen, de arts Mohan, is van de BVD overgekomen naar de VHP. Zoveel andere personen hebben zich bij ons aangesloten.” Van de vier zetels in het district Commewijne zouden drie naar de NDP gaan als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. De vierde zetel ‘zweeft’ nog. Dit blijkt uit de opiniepeiling die Idos in december hield in Commewijne. Pertjajah Luhur scoorde 8.8% en zou ook haar twee zetels kwijtraken.
Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, vindt de resultaten van de Idos-peiling over Commewijne “meer dan belachelijk”. De politicus heeft gezegd dat hij bijna wil geloven dat de leiding van Idos betaald wordt om “allerlei nonsens te publiceren”. Somohardjo merkt op dat “Pertjajah Luhur juist heer en meester is in Commewijne”. Hij vindt dat Idos met een “vroege aprilmop is gekomen”.
Somohardjo kan niet genoeg woorden vinden om zijn ongenoegen en afschuw te uiten. “Ik weet echt niet waar Idos de peiling heeft gehouden. Twee jaren voor de eventuele geheime verkiezingen vechten de partijen al heftig om hun stemmenpopulatie. Geen enkele partij gaat achteruit. Alle partijen zijn vooruit gegaan. De stemmen komen plotseling uit de hemel vallen”, merkte een rustige PL-man op. In elk geval wordt 2015 politiek spannend. Immers, de KTPI wordt nu ook wakker. Willy en Oesman gaan nu weer door een deur, dat is goed. We zullen de politiek blijven volgen. Laat de Javanen eens toch ook één worden, want die tweedracht bevordert de ontwikkeling niet, merkt een analist op. Een ding moet Willy goed onthouden. Hij moet die grap van 1996 niet herhalen door zichzelf te regelen. De huidige politici doen dat wel. Maar goed, we wachten af. De achterban is bewuster en mondiger geworden. Zelfs de Nederlanders van 2013 durven hun mening en visie over hun eigen koningin nu mondeling en schriftelijk te uiten. Dus het wordt werkelijk spannend ook voor onze diasporavrienden.
Kadi Kartokromo