De grootste ijsberg ter wereld breekt na dertig jaar los

DOOR JORDI BOU
24 november 2023 – De grootste ijsberg ter wereld, die zich in 1986 van de Antarctische kustlijn heeft afgesplitst en meer dan dertig jaar aan de oceaanbodem heeft vastgezeten, staat op het punt om buiten de Antarctische wateren terecht te komen.

De ijsberg, A23a genaamd, heeft een oppervlakte van bijna 4.000 vierkante kilometer, dat is ongeveer drie keer zo groot als New York City en meer dan twee keer zo groot als Groot-Londen.

Sinds het afkalven van de Filchner-ijsplaat in West-Antarctica in 1986, is de ijsberg, die ooit onderdak bood aan een Sovjet-onderzoeksstation, grotendeels gestrand nadat de basis vast kwam te zitten op de bodem van de Weddellzee.

Maar het afgelopen jaar heeft hij met hoge snelheid zien ronddrijven, en de ijsberg staat nu op het punt zich buiten de Antarctische wateren te verspreiden.

Terwijl hij aan kracht wint, zal de kolossale berg waarschijnlijk in de Antarctische Circumpolaire Stroom worden geworpen, die hem richting de Zuid-Atlantische Oceaan zal werpen op een pad dat bekend staat als ‘ijsbergsteeg’, waar andere van zijn soort in donkere wateren kunnen worden aangetroffen.

Het is mogelijk dat de A23a aan de grond blijft op het eiland South Georgia. Dat zou kunnen verstoren
zijn delicate ecosysteem.

error: Kopiëren mag niet!