Winst Geert Wilders, en zijn PVV, stijgt naar 37 zetels in Tweede Kamer

De PVV van Geert Wilders stijgt nog 1 zetel verder naar 37 zetels in de Tweede Kamer, blijkt uit een nieuwe prognose van de Verkiezingsdienst van het persbureau ANP. D66 zakt van 10 naar 9 zetels. De prognose is gebaseerd op bijna 94 procent van de getelde stemmen in het hele land.

Verder blijkt dat BBB ten opzichte van de eerste prognose weer iets stijgt van 5 naar 7 zetels. Het CDA staat op 5 zetels en niet op de eerder gemelde 6. De dierenpartij PvdD en FVD krijgen ieder weer een zetel minder dan de eerste prognose en komen uit op 3 in plaats van 4 zetels.

PvdA-GroenLinks nu tweede partij van het land

Dit liet de leider van de PvdA/GroenLinks, Frans Timmermans, woensdagavond via X (voormalig Twitter) weten:

Bij de andere partijen komt het aantal zetels vrijwel overeen met de exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS en RTL. GroenLinks-PvdA blijft staan op 25 Kamerzetels, op de voet gevolgd door de VVD met 24. NSC krijgt er 20. De SP komt uit op 5 zetels. De ChristenUnie haalt er 3, evenals de SGP en DENK. Volt komt uit op 2 en JA21 op 1 zetel.

BIJ1 verdwijnt uit Tweede Kamer

De ouderenpartij 50PLUS staat op 0 zetels, waar er bij de exitpoll nog 1 zetel in het verschiet leek. BIJ1 verliest ook de enige zetel in de Tweede Kamer. BVNL en andere nieuwe partijen lijken de drempel eveneens niet te halen. 

De vier coalitiepartijen waaruit Rutte IV bestond – VVD, D66, CDA en ChristenUnie – verliezen stuk voor stuk zetels. Van de 78 zetels die de partijen haalden bij de verkiezingen in 2021, blijft iets meer dan de helft over: de vier partijen zijn volgens het ANP goed voor slechts 41 zetels.

Relatief gezien is het CDA de grootste verliezer: de partij levert naar verwachting 10 van de 15 zetels in. D66 lijkt van 24 naar 9 te zakken, ChristenUnie van 5 naar 3. De VVD was in de peilingen lange tijd de grootste partij, maar moet 10 van de 34 zetels inleveren en wordt de derde partij na winnaar PVV en PvdA-GL.

Na een recordlange formatie gingen de vier partijen die ook in 2017 al met elkaar in een coalitie stapten, door met het kabinet Rutte IV dat uiteindelijk omviel op migratie. 

Wilders: “Asieltsunami zal worden beperkt”

In zijn verkiezingsspeech zei Wilders dat ‘de asieltsunami’ zal worden beperkt en dat Nederlanders weer meer geld in hun portemonnee zullen krijgen. “De kiezer heeft gesproken: hij is het zat. Hij is het spuugzat! En wij gaan zorgen dat die Nederlander weer op 1 komt te staan.’’

Hij deed een oproep aan andere partijen om samen te werken. “De PVV is niet meer te negeren met 35 zetels. Elke partij, ook de onze, zal over zijn schaduw heen moeten springen.’’ Hij zei dat er oplossingen moeten worden gevonden ‘binnen de grenzen van de Grondwet’. “En dat zal lukken’’, beloofde hij.

Wilders belooft zich ‘redelijk te willen opstellen’ bij de onderhandelingen over een nieuw kabinet. Hij zei te begrijpen dat partijen niet willen samenwerken als de PVV vast houdt aan een verbod op islamitische scholen bijvoorbeeld.

De uitslag van de verkiezingen voorspelt een zeer lastige formatie-periode. Partijen kunnen niet meer om de PVV heen en haar kiezers. De grote vraag is nu wat partijen als de VVD, PvdA/GroenLinks en NSC van Pieter Omtzigt nu gaan doen.

Velen zullen moeite hebben om te wennen alleen al aan de gedachte dat Nederland mogelijk Geert Wilders als opvolger van Mark Rutte (die in beeld is als de nieuwe chef van de NAVO) gaat krijgen. Diverse internationale media laten zich inmiddels al kritisch uit over de winst van de extreemrechtse populist Geert Wilders.

PK/De Telegraaf/AD/X

error: Kopiëren mag niet!