Waarom zijn waarden en normen belangrijk om ons te verbinden als Surinamers?

Dagblad Suriname publiceert de komende dagen de teksten van de prijswinnaars van de Wi Tu Sranan jeugdschrijfwedstrijd 2023. Vandaag de tekst van de 20-jarige Anjali Nagesar.

Zij won de derde prijs in de leeftijdsklasse 18-25 jaar met het artikel ‘Waarom zijn waarden en normen belangrijk om ons te verbinden als Surinamers?’

Waarom zijn waarden en normen belangrijk om ons te verbinden als Surinamers? 

Als jongere zit ik eerder met de vraag als wij, Surinamers, wel weten wat deze termen inhouden. Pas als wij de essentie hierachter snappen kunnen wij verder naar het verbinden. Waarden betekenen voor mij, een persoonlijke wegwijzer die mijn ethische gedragsuitingen vormen. Doordat ik weet dat geduld een van mijn waarden is, begrijp ik hoe dat in mijn gedrag tot uiting komt en pas ik dit altijd toe om met mijn medemens te verbinden. 

Normen zie ik als het reglement die uit de waarden voortvloeien en bepalen hoe ik mij dien te gedragen in een bepaalde omgeving. Door geduldig te zijn, is het heel natuurlijk voor mij om op een geduldige manier om te gaan met mijn zusje dat doofstom is. Dit wordt bewaakt door onze “huisreglement”. 

Door bewust te blijven over onze waarden en normen, zorgen we ervoor om deze altijd mee te nemen in het opbouwen van relaties met externen en begrijpen we, dat ook anderen hun waarden en normen hebben. Begrip en acceptatie resulteren in respect, sterke communicatie en eenheid ongeacht onze etnische achtergrond en zullen de welvaart en welzijn van alle Surinamers beloven en beminnen. 

error: Kopiëren mag niet!