Minister Nurmohamed: “De afgelopen jaren is er inderdaad bitter weinig gedaan inzake klimaatverandering”

In een uitgebreid artikel in Dagblad Suriname woensdag 15 november zegt hydroloog professor Sieuwnath Naipal (verbonden aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname), dat de issues rond klimaatverandering en zeespiegelstijging niet bij rapporten, rapportages en workshops alleen moeten blijven. Hij ging hiermee iin op de vraag van de redactie wat de Surinaamse regering doet om de kuststrook en haar bewoners te beschermen tegen klimaatverandering en stijging van de zeespiegel? In de samenleving leeft de indruk dat weinig concreets gebeurt om de kuststrook te beschermen, terwijl regeringsvertegenwoordigers op internationale podia vertellen dat Suriname een van de laagst gelegen landen in de wereld is en bedreigd wordt door stijging van de zeespiegel.

Naipal zei ook onder andere, dat de impact van zeespiegelstijging zich niet alleen beperkt tot erosie aan de kust, maar ook langs de rivieren, onder water lopen van laag gelegen gebieden, indringing van zout water in de rivieren dat op haar beurt van invloed is op onder andere de landbouw. Zeespiegelstijging zal dit alles verder onder druk zetten en verergeren. Het is daarom van belang dat nu acties worden ondernomen en niet blijven wachten op de overheid alleen.”

De beantwoording van professor Naipal was voor Dagblad Suriname aanleiding om over het voorgaande minister Riad Nurmohamed van Openbare te Werken, OW, met de vraag, wat zijn ministerie zoal concreet doet in het kader van klimaatverandering en de strijd tegen stijging van de zeespiegel.

Meerdere ministeries

De minister begint zijn beantwoording met de opmerking, dat klimaatverandering feitelijk valt onder meerdere ministeries en dus niet alleen onder OW. “Bijvoorbeeld het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme. Als de temperatuur heter wordt, komen er meer of minder toeristen. Of de biodiversiteit, dan kun je ook geen toeristen krijgen. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. De landbouw gaat eraan, droogte of overstromingen. Het ministerie van Volksgezondheid, meer muskieten.” 

OW is volgens Nurmohamed concreet al jaren bezig, “de bouw van de Zeedijk vroeger had ermee te maken, los  van erosie”.

“Inderdaad bitter weinig gedaan – Laatste activiteit was Coronie zeedijk”

Volgens de bewindsman is er de afgelopen jaren er “inderdaad bitter weinig gedaan”. “De laatste activiteit die ik ken was de Coronie zeedijk, maar dat had met erosie te maken.”

Nurmohamed: “Maar concreet, wat doen wij nu aan klimaatverandering? De zeespiegel stijgt, dat is waar. Door de hevige regens hebben we veel wateroverlast, maar je weet dat we nu ook droogte hebben. Dus, minder regen, dan heb je droogte.”…. “Maar, daar doen wij niets aan. Alleen als er wateroverlast is dan pompen we water uit.”

“Herstel van alle rivier- en zeedijken en rehabilitatie sluizen en pompen”

“Concreet hebben wij twee besluiten. Alle rivier- en zeedijken moeten hersteld worden. We zijn begonnen in Saramacca en binnenkort in Commewijne. De tweede actie is, dat alle sluizen en pompgemalen gerehabiliteerd worden middels onze nationale begroting en internationale steun. Een aantal projecten is al uitgevoerd, de rest is gaande. De vermogens van pompen worden verhoogd, waar het kan. Er komen soms extra klepduikersystemen. Dit alles geldt voor de kuststrook.”

Kortom, het ministerie van Openbare Werken werkt aan bepaalde projecten in het kader van klimaatverandering. Maar, een echt effectief breed gedragen plan om de kuststrook permanent te beschermen tegen de onomkeerbare zeespiegelstijging lijkt er op ministerieel niveau niet te zijn. 

Serieus onder ogen zien

Het lijkt de hoogste tijd voor de regering om die dreiging eens serieus onder ogen te zien en plannen te ontwikkelen ter bescherming van de kuststrook en haar bewoners. Zoals de heer Naipal woensdag zei in Dagblad Suriname: “De issues klimaatverandering en zeespiegelstijging moeten niet bij rapporten, rapportages en workshops alleen blijven. Het is daarom van belang dat nu acties worden ondernomen en niet blijven wachten op de overheid alleen.”

PK

error: Kopiëren mag niet!