Geschil over Essequibo via het Internationaal Gerechtshof oplossen

María Corina Machado, de voornaamste oppositiekandidate voor het presidentschap in Venezuela, adviseert de regering om het territoriale geschil over Essequibo met Guyana op te lossen via het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Ze staat tegenover de weigering van Maduro’s regime om deze juridische weg te volgen. Volgens Machado moet Venezuela de beste verdediging inzetten om de zaak te winnen en kan het land zich niet onttrekken aan een beslissing van het hof. Ze benadrukt de noodzaak voor Venezuela om sterk te staan in het proces om grondgebiedsverlies te voorkomen.

Ondertussen roept een woordvoerder van de VN-secretaris-generaal op tot goede trouw tussen Guyana en Venezuela en waarschuwt voor escalatie van de situatie. Hij herinnert eraan, dat het ICJ is aangewezen als oplossingsmechanisme volgens de Overeenkomst van Genève uit 1966.

Machado bekritiseert het geplande referendum van de regering over het annexeren van Essequibo en ziet dit als verzwakking van Venezuela’s internationale positie. Ze blijft campagne voeren, ondanks dat ze door de Venezolaanse controleur-generaal is uitgesloten van openbare functies, en overwinningen heeft behaald in de voorverkiezingen van de oppositie. Echter, het Venezolaanse Hooggerechtshof heeft de voorverkiezingen stilgelegd en sancties tegen haar en andere oppositiekandidaten bevestigd.

De VS waarschuwt, dat als de verboden tegen Maduro’s tegenkandidaten niet worden opgeheven, de sancties tegen Venezuela mogelijk opnieuw worden ingesteld. 

De Venezolaanse regering heeft felle kritiek geuit op een vermeende gezamenlijke aankondiging van Guyana en de Verenigde Staten om de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de Essequibo Strip te vergroten, te midden van een aanhoudend territoriaal geschil.

error: Kopiëren mag niet!