DNA-lid Jones verwijt regering selectief optreden tegen controversiële gronduitgiftes

Het DNA-lid Ebu Jones (NPD) verwijt de regering selectief optreden tegen controversiële gronduitgiftes. De parlementariër vindt dat de regering terecht heeft opgetreden tegen de uitgifte van een deel van Stalweide in Nickerie door de grondtoewijzingsbeschikking in te trekken. Echter vraagt hij zich af waarom de regering niet heeft opgetreden tegen de uitgifte van gronden bij vliegveld Nickerie. 

Jones sprak vorige week dinsdag tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee. Op eerdere vragen van hem ook over gronduitgiftes bij Hazard en Waterloo in Nickerie heeft de regering nimmer antwoord gegeven. Hij vraagt zich af waarom de regering in de kwestie Stalweide prompt heeft opgetreden nadat een collega-parlementariër uit Nickerie in het openbaar er melding van maakte. Spelen er belangen waarom wel en niet wordt opgetreden? Zijn er in de kwestie Stalweide belangen van mensen misschien niet gediend, en dat er daarom daar wel is opgetreden?, vraagt Jones zich af. 

Er schijnt in Nickerie volgens hem een “rush” te zijn naar grond. Dit heeft kennelijk te maken met de ontwikkeling van oil en gas. De regering geeft maar gronden uit. Binnen de kortste keren krijgen mensen gronden toegewezen, aldus Jones.

300 hectare te Brokopondo

In dezelfde parlementsvergadering vorige week uitte NDP-fractiegenoot Melvin Bouva ook kritiek op het gronduitgiftebeleid van de regering. Daarbij worden gronden van burgers en ondernemers  ingepikt en verdeeld aan “friends and family” en personen dichtbij de regering. Bouva noemt een geval in het district Brokopondo waar 300 hectare van een burger/ondernemers is ingepikt en is herverdeeld en uitgegeven. Volgens de afdeling grondinspectie is de grond ingetrokken, omdat er geen economische activiteiten daarop plaatsvinden.

Het Assembleelid vraagt zich af of grondinspectie met een andere bril op zaken beoordeeld. Zijn algemene kritiek op het gronduitgiftebeleid is dat personen dichtbij de regering grote lappen grond krijgen toegewezen. Indien gekeken wordt naar de balans hoeveel honderden hectares personen dichtbij de regering hebben gehad, en hoeveel percelen behoeftige personen hebben gekregen, dan slaat volgens Bouva de balans over. 

“a san’ moesoe k’ba now”, aldus het Assembleelid.

SS

error: Kopiëren mag niet!