Israëlisch-Palestijnse Oorlog: Belegering van 750 Gezinnen in Hebron

Duizenden Palestijnen in de H2-sector van Hebron vallen sinds het begin van de oorlog onder een avondklok, wat als ‘collectieve straf’ wordt gezien. Sinds 7 oktober is er een bijna 24-uurs avondklok ingesteld door het Israëlische leger voor elf wijken in H2, waardoor ongeveer 750 gezinnen ofwel duizenden mensen thuis opgesloten zitten. De winkels en bedrijven zijn meer dan een maand gesloten. De organisatie B’tselem beschuldigt Israël van het opleggen van collectieve straffen en het uitbuiten van de wereldwijde aandacht voor Gaza om strenge maatregelen op de Westelijke Jordaanoever door te voeren.

Na een twee weken durende volledige avondklok liet het leger toe dat bewoners hun huizen alleen op bepaalde dagen en voor slechts twee uur per dag mochten verlaten, terwijl ze door controleposten met vernederende behandeling moesten. Dit beperkte hun toegang tot hun gebieden en huizen aanzienlijk.

De situatie verstoort het dagelijks leven ernstig, verhindert werk, school, familiebezoek en sluit alle bedrijven. Kolonisten in Hebron genieten ondertussen van volledige bewegingsvrijheid. Een getuigenis van moeder Arij al-Ja’bari beschrijft de impact van de avondklok op het dagelijks leven, waaronder het gebrek aan water en de constante verstoring door het leger. Ze noemt hun huizen ‘gevangenissen’ en spreekt over het missen van haar ouders, die ook beperkt zijn in hun bewegingsvrijheid.

error: Kopiëren mag niet!