Onderzoek: Kampvorming en stemadvies door vicepresident bij verkiezingen leiding Jeugdraad

President komt met eigen jeugdplatform buiten Jeugdraad om

Er is wel sprake geweest van aansturing van buitenaf door personen die naar alle waarschijnlijkheid politiek gelieerd zijn, bij de verkiezingen van de leiding van de eerste Jeugdraad Suriname (JRS). Dit blijkt uit een onderzoek naar misstanden tijdens de verkiezingen op 1 juni 2023. Er zijn geen aanwijzingen voor actieve partijpolitiek. Ook is gebleken dat er geen materiële zaken zijn beloofd of aangeboden aan leden van de JRS. Dit staat in het rapport van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AW&J). Er zouden volgens het rapport wel reeds voor de verkiezingen van de JRS sprake zijn van kampvorming. Deze groepen worden aangestuurd door personen buiten de JRS die een geschiedenis hebben in de Jeugdparticipatie, mogelijk, maar wel met veel waarschijnlijkheid, een politieke achtergrond. Er is geconstateerd dat van buitenaf stemadvies is gegeven aan leden van de JRS om het stemgedrag en de kandidatuur te beïnvloeden. 

Ook is bevestigd dat er een informele ontmoetingis geweest bij de residentie van vicepresident Ronnie Brunswijk met een deel van de Jeugdraad Suriname, waar hij ook stemadvies heeft gegeven.

Gevolgen

Minister Steven Mac Andrew heeft aangegeven het rapport door te nemen en op basis van het advies verdere acties te nemen. Hij heeft duidelijk laten weten dat als leden actieve partijpolitiek prefereren, zij maar liever daarvoor moeten kiezen en andere jongeren, die daadwerkelijk willen werken voor de jeugd, de kans geven om dat te doen.De politieke inmenging binnen het toenmalige Nationaal Jeugd Parlement was een van de redenen waarom jongeren een nieuwe organisatie voor participatie prefereren, omdat het daadwerkelijk jeugdwerk niet helemaal tot zijn recht kwam. 

Alsof het drama niet voldoende was heeft president Chandrikapersad Santokhi een eigen Jeugd Platform op het Kabinet van de President ingesteld. Naar zijn zeggen “voor een betere aansturing van het jongerenbeleid”, een jongerenteam met twee adviseurs aan top op het Kabinet. Deze heeft als doel naast het zich richten op jongeren ook aansturend bezig te zijn naar bestaande organisaties oe. Het team kr

ijgt als belangrijkste taken: “alle jongerenorganisaties in Suriname in kaart te brengen, een overzicht te maken van alle projecten die ten goede komen van de jongeren.” 

De vraag is waarom er zoveel langs elkaar wordt gewerkt.

error: Kopiëren mag niet!