Medische Zending luidt alarmklok vanwege lage waterstand rivieren

De Medische Zending Suriname heeft de alarmklok geluid voor wat betreft de beschikbaarheid en toegankelijkheid van medische zorg in het binnenland. Vanwege de aanhoudende droogte is de waterstand in de rivieren en kreken extreem laag, waardoor de medische- en voedselbevoorrading aan de verschillende poliklinieken ernstig wordt bemoeilijkt en duurder is geworden. Het personeel raakt verstoken van drinkwater en voeding. 

De gebrekkige bevoorrading van de poliklinieken met medicamenten en medische verbruiksartikelen, maakt dat de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de medische zorg ernstig wordt belemmerd.

Het Assembleelid Cherryl Dijksteel (VHP) maakte hiervan gewag afgelopen dinsdag tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee. Vanwege de schaarste aan regenwater is de behoefte aan drinkwater nog nijpender en de druk op het huishouden van de poli-medewerkers is enorm. Volgens haar is de situatie het meest urgent in de regio Boven Suriname, bij de Bovenlandse inheemsen, Oost-Suriname en in het Brokopondo gebied.

De situatie voor de Medische Zending wordt nog erger gemaakt vanwege het uitblijven van middelen ten behoeve van de exploitatiekosten. Ze beschikt niet over geld om de duurder geworden transportkosten te betalen. De middelen voor exploitatiekosten die de Medische Zending voor het laatst van de overheid heeft ontvangen, is van het tweede kwartaal van dit jaar. Er is geen zicht wanneer de gelden over het vierde kwartaal beschikbaar zullen worden gesteld. 

Volgens Dijksteel is de situatie dermate ernstig dat ze een dringend beroep doet op de regering voor humanitaire hulp. De toegang tot gezondheidszorg in het binnenland is ernstig in gevaar. Het Assembleelid vraagt om een gecoördineerde aanpak, efficiëntie en controleerbaarheid van de situatie. 

SS

error: Kopiëren mag niet!