Johan Toet over virale denigrerende uitspraken: “Er is een grote geestelijke nood” 

Johan Toet, onlangs aanwezig in Suriname voor een tweedaagse evangelisatiecampagne in het Flamboyant Park, heeft voor opschudding gezorgd door denigrerende uitspraken te doen over de Hindu godsbeelden. Deze uitspraken hebben geleid tot commotie binnen de hindoegemeenschap. Een week later heeft Johan gereageerd op de ontstane situatie op revive.nl, een website die dagelijks nieuws, actualiteiten, geloofsopbouw en (christelijk) nieuws in Nederland en de rest van de wereld behandelt.

Johan Toet, een 52-jarige christelijke evangelist, schrijver en spreker, is geboren in Den Haag. Zijn levenspad omvatte echter jaren van betrokkenheid bij criminaliteit en drugsgebruik, wat resulteerde in meerdere gevangenisstraffen, waaronder een veroordeling tot 15 jaar cel in 2002. Tijdens zijn gevangenisstraf onderging Johan een levensveranderende ontmoeting met God. Na tien jaar in de gevangenis te hebben doorgebracht, kwam hij vrij en wijdde hij vijf jaar aan bijbelstudie.

In 2016 richtte Johan samen met zijn echtgenote, die ook een transformatie doormaakte na een duistere achtergrond in de prostitutiewereld, de One in Him Foundation op. Deze stichting lijkt een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. Desondanks staat Johan nu in het middelpunt van de kritiek vanwege zijn bizarre en racistische uitspraken als leider van een geloofsorganisatie.

Ondanks alle kritieken, vooral vanuit de hindoegemeenschap, heeft Johan Toet geen publieke verontschuldigingen aangeboden voor zijn uitspraken. In zijn reactie aan revive.nl verklaarde hij: “Ik word in mijn geest geprikkeld als ik afgodsbeelden zie, omdat ze mensen beroven van de waarheid. En dat sprak ik uit op de Johan-manier”. 

De Vereniging Sanatan Dharm Maha Sabha Suriname, heeft op 30 oktober in een schrijven aan de Procureur Generaal (PG) een verzoek gedaan voor de strafrechtelijke vervolging van de daders op basis van blasfemie en inbreuk van vrije geloofsuitoefening. Het OM is bezig met het onderzoek.

“Wat ik om me heen zag was dat mensen hun heil zoeken in religies zoals boeddhisme, afgoderij”, vertelde Johan aan revive.nl. Hij benadrukte ook het aantal casino’s door de stad heen, wat aantoont dat mensen hun geluk daar in zoeken om uit armoede en nood te komen. “Er is een grote geestelijke nood”, dat stelde Johan wel duidelijk vast.

In hun brief aan de procureur-generaal verwees de Sanatan Dharm naar een vergelijkbaar incident uit de jaren zestig, waarbij de evangelist Carl Hoekendijk het verblijf werd ontzegd en werd hij het land uitgezet op basis van informatie over zijn beroep als ‘kwakzalver’.

Brazilië

Ondanks dat Johan Toet momenteel niet meer in Suriname verblijft, roept zijn reactie aan revive.nl op tot verbazing. Hij beweert dat er leugens en valse beschuldigingen tegen hem zijn ingebracht en stelt dat het om een andere Johan Toet gaat die momenteel gezocht wordt in Brazilië. Fascinerend is echter dat Johan Toet, samen met zijn echtgenote, missies naar Brazilië organiseert en daar zelfs een missiehuis heeft gebouwd, zoals te lezen is op zijn eigen website.

(Bron foto: christelijknieuws.nl)

SD

error: Kopiëren mag niet!