In het Licht van Divàli

In de eerste plaats, gelieve u het woord Divàli  goed correct als Divàli uit te spreken en niet als Dewali.  De Dia is een symboliek voor lichaam, de lont de lengte van het leven. De toegevoegde gele ghee is de spirituele voeding opdat de vlam niet dooft .Het is mij niet bekend welke religieën of gelovigen  het Licht van God miskennen. Het is een genade om reeds het schijnsel van het Goddelijk Licht te mogen aanschouwen bij leven en welzijn of in de stervensuren. Dat Licht verdrijft onwaarheid, misleiding. onwetendheid misleiding kortom de duisternis waarin vele mensen op Aarde deels of geheel gevangen zitten. Bevrijding komt niet met gebedjes of met groot  gouden kruishanger rondlopen,  zonder introspectie en biechten en eigen inspanning naar verbetering. Genade Gods is zeker niet vanzelfsprekend en moet worden verdiend door  een gelovig en waarheidsgetrouw moreel leven. ” Ik ben de Weg de Waarheid en het Leven”,  heeft God bij diverse nederdalingen op Aarde gezegd. 

De Tien Geboden zijn universeel maar verloedering en verval nemen steeds toe. Zinkenden zien zichzelf niet ten ondergaan door het vals en vergroot ego.De haat overmant en zet het individu als het ware in brand,  waarlijke broederliefde en  vredig samenleven wordt vrijwel onmogelijk. Waarom leren we niet uit de nare ervaringen uit vele delen van de wereld die dagelijks op ons afkomen? Velen willen niet eens naar de tv beeldverslagen kijken.  

Veel onderwijskrachten, ouders en predikanten besteden nauwelijks minuten aan de orde buiten het lokaal of op straat, of aan het bloedvergieten van onschuldigen of van echte natuurrampen. De enorme waarde van waarlijke Vrede blijft zwaar onderbelicht, veelal zelfs onbelicht. Hoeveel ouders, onderwijskrachten en predikanten leggen hun kinderen uit dat  vredig en goed samenleven het beste is en niet parasiteren en klaaglied blijven zingen. Zie hoevelen  in die gewelddadige oorlogsgebieden op den duur naar Vrede snakken. De geschiedenis van duizenden jaren herhaalt zich, want  velen, w.o. sommige misleidende politici en enkele malafide enge belangen dienende journalisten, verergeren de zaak van vreedzaam samenleven.        

Vele malafiden (vooral met links marxistische inslag)  die macht willen, brede schouders hebben maar de aandacht weten af te leiden, het grote kapitaal aanbidden, In Suriname zwaar destabiliseren en smijten met gevaarlijk polariserende issues, om de samenleving te verscheuren Ze zien in alles etnische hokjes of racisme en blijven ermee het naïeve vredige individu bestoken dag in- dag uit en vergiftigen  Begon het niet na 1970? Ook opzettelijk zien ze steeds “armoede” (een politiek heet ijzer) overal in Suriname en hitsen op. Laten we goed kijken in Suriname en vergelijken met de armoede in andere landen.  Wat is door God zo armoedig of gezegend aan Suriname? Er zijn vele landen op de de aarde met een bromkidyari bevolkingssamenstelling. daar kunnen ze beter daarmee omgaan dan bij sommigen in Suriname die zich  zwaar  verzetten tegen een sociologisch gegeven. 

God schiep welbewust de vele menselijke kleurrijke rassen en heeft daarmee en met de Schepping zonder twijfel een bedoeling gehad.  Want daar is er niks fout mee. Maar is het niet de vervallen mens die Gods mooie schepping van flora ,fauna en milieu verwoest? Een grote zonde. In Suriname vervuilen en verspillen we veel drinkwater. Ook een grote zonde want er is overvloed aan water en bod. Zou God het ene land rijkelijk zegenen en het ander in armoede zetten? Zou God daarmee discrimineren? Absoluut niet !  Alle rijkdommen en zegeningen zullen op termijn verdwijnen. Alles valt en staat met de door God gemaakte natuurwet de Karma- wet. God is allesomvattend en verheven boven de Karma-wer, maar de mens doet en bepaalt alles wat op aarde gebeurt (uit vrije wil). Maar heeft al het gebeuren de goedkeuring van God? Wie is de rechtgeaarde Surinamer. De zgn dya dya suriname, Hollander of  burger van Israël??  Maar wie is de rechtgeaarde mens?? 

Waar zijn de hard klinkende holle vaten en de negatieve walkapiteins? Wie helpt harmonie brengen? Wie predikt de 15 belangrijkste deugden waaronder respect voor de religie van de ander, geduld en zindeljkheid??

Steek zogewenst op zondag 12 november een Dia of kaars aan, ga in gebed na bezinning ( introspectie), maar laat het Licht ook naar anderen schijnen. Wijs anderen het pad van Licht. Het Licht van Waarheid en Vrede.  Gods genade of zegeningen zijn niet vanzelfsprekend. Maak jezelf eerst ontvankelijk voor Zegeningen voor succes of genezing door  voortdurende spirituele reiniging.                          

Shubh Divàli aan allen.

Srimati Nalini Narayan, 86 jr.

(Nederland)

error: Kopiëren mag niet!