Overblijfselen van een andere planeet kunnen zich diep in de aarde bevinden

DOOR NINIAN CARTER
2 november 2023 – Twee enorme en mysterieuze klodders diep in de aarde begraven kunnen de overblijfselen zijn van de planeet Theia, waarvan wordt aangenomen dat deze 4,5 miljard jaar geleden tegen de aarde is gebotst en zo de maan heeft gevormd.

In de jaren zeventig ontdekten seismologen twee mysterieuze klodders ter grootte van een continent diep in de aardmantel: één onder Afrika en de andere onder de Stille Oceaan.

Beide klodders, bekend als Large Low-Shear-Velocity Provinces (LLVP’s) of ‘superplumes’, zijn dichter dan de mantel eromheen en vormen de grootste afwijkingen in de eenvoudige gelaagde structuur van de aarde.

Onderzoekers veronderstellen dat ze het resultaat zijn van een cataclysmische gebeurtenis vroeg in de geschiedenis van de aarde – bekend als de ‘gigantische impacthypothese’.

Deze theorie stelt dat een planeet ter grootte van Mars, genaamd Theia, 4,46 miljard jaar geleden op de aarde stortte, waarbij gesmolten gesteente in de baan van de aarde werd geblazen – die na verloop van tijd samensmolt tot onze maan.

Onderzoekers voerden computersimulaties uit van wat er mogelijk was gebeurd, waardoor ze zich afvroegen of het grootste deel van Theia door de aarde werd opgenomen en de twee LLVP’s vormden, zo’n 3.000 kilometer onder de korst, terwijl het resterende puin de maan vormde.

Aangenomen wordt dat de toegenomen dichtheid van de superpluimen het gevolg is van hun hoge ijzergehalte – vergelijkbaar met maanstenen, wat logisch is als de maan ook is gemaakt van overblijfselen van Theia.

error: Kopiëren mag niet!