Minister Ori geeft AdeKUS 55e verjaardagscadeau: vrijmaken financiën ter verbetering campus 

Tijdens de feestelijke viering van de 55e verjaardag van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, AdeKUS, sprak de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Henry Ori, bevlogen over de strategische rol van universitair onderwijs wereldwijd. De minister benadrukte de noodzaak van profilering op basis van wetenschappelijke sterktepunten en het verbeteren van de infrastructuur en toegankelijkheid op de campus. 

Hij betreurde de verlatenheid van de campus, vooral in de avonduren, waar veel opleidingen plaatsvinden.

“Het hoger onderwijs is in dienst van de eigen maatschappij”, benadrukte de minister. 

Verder erkende hij de beperkte financiële middelen, waarbij hij wees op de noodzaak van meer investeringen in onderzoek, zoals gebruikelijk is in andere landen. De minister vergeleek de financiering van hoger onderwijs in Suriname met andere landen, waar 1 tot 2 procent van het Bruto Binnenlands Product wordt toegewezen, terwijl in Suriname deze toewijzing minimaal is. Desondanks zijn er dynamische ontwikkelingen gaande binnen de universiteit. 

De minister drong aan op de ontwikkeling van de universiteit als een herkenbaar merk, “de universiteit van Suriname”, en suggereerde zelfs de oprichting van een platform zoals “AdeKUS TV” om de zichtbaarheid te vergroten. Hij pleitte voor ondernemerschap ontwikkeling binnen het curriculum en kondigde aan samen met de president te werken aan het verkrijgen van financiële middelen om de universiteitscampus te verbeteren als cadeau voor de 55e verjaardag. Dit zal op korte termijn starten en omvat het vergroten van het onderzoeksbudget en de transitie naar onderzoeksgericht onderwijs, met als doel een ondernemende universiteit te worden.

SD

error: Kopiëren mag niet!