Huisartsen besluiten tot actie tegen steeds late uitbetaling SZF

Huisartsen zijn het beu dat ze “structureel” te laat worden uitbetaald door het Staatsziekenfonds (SZF). Op een drukbezochte ledenvergadering van de sectie Huisartsen van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) donderdagmorgen is besloten tot actie over te gaan. Het actiemodel  houdt in dat ze slechts cito-gevallen behandelen. Indien om 0.00 uur vrijdag de uitbetaling over oktober niet heeft plaatsgevonden, zal de actie verscherpt worden. 

Volgens overeenkomst dienen ze uiterlijk de laatste week van de maand uitbetaald te worden. Sedert begin dit jaar worden ze echter pas in de eerste week van de daaropvolgende maand, en soms zelfs later uitbetaald. 

De steeds weer late uitbetaling brengt de bedrijfsvoering van de huisartsenpraktijk in ernstige problemen, omdat er vaste lasten lopen, zoals personeelskosten en de kosten van nutsvoorzieningen en andere bedrijfskosten. Die moeten allemaal tijdig betaald worden, en de banken houden er geen rekening mee of het SZF de betaling heeft overgemaakt, wordt gezegd.

Niet lang geleden hebben de huisartsen nog een brandbrief gestuurd naar de directie van het SZF. Daarin wordt bij de zorgverzekeraar aangedrongen om zijn huiswerk tijdig te verrichten, opdat huisartsen voortaan tijdig over hun vergoedingen kunnen beschikken. Ondanks deze waarschuwing heeft de uitbetaling voor verleende diensten over oktober weer niet tijdig plaatsgevonden. Wat de huisartsen ook steekt is, dat de SFZ-directie niet over de kwestie communiceert. 

De huisartsen willen ook uitbetaling van tegoeden, zijnde het verschil tussen het oude- en het nieuwe huisartsentarief. Het gaat om tegoeden vanaf januari dit jaar. Ze benadrukken dat ze met hun actie niet uit zijn om hun patiënten te duperen, maar dat ze geen andere keus hebben om duidelijk te maken dat zij de bejegening door het SZF niet langer accepteren. 

SS

error: Kopiëren mag niet!