Wat moeten we doen om de veiligheid in Suriname te bevorderen?

Suriname is niet meer een van de veiligste landen in het Caraïbisch gebied. De dagelijkse criminaliteit zoals berovingen van burgers en bedrijven, auto en huis inbraken, gezinnen die in hun slaap worden overrompeld door zwaarbewapende criminelen, geldtransportauto’s die midden in het verkeer worden klemgereden en beroofd, of burgers die op straat op weg naar de bus worden aangevallen, is een trieste opsomming van hoe de veiligheidssituatie in Suriname binnen relatief korte tijd achteruit is gegaan. Het geeft iedere inwoner van ons land hoofdpijn. 

De verruwing van de criminaliteit is eveneens opvallend, daar steeds meer gebruik wordt gemaakt van vuurwapens. Ook jongeren zijn de laatste tijd in deze geweldsspiraal verstrikt geraakt, omdat ook zij niet meer veilig op school en leeromgeving kunnen vertoeven. De financieel economische situatie waarin Suriname de afgelopen 5 jaren terecht is gekomen met als gevolg toenemende armoede, ganggedrag van jongeren in sommige buurten en jonge artiesten die elkaar vermoorden zijn eveneens op te noemen als reden voor de opmerkelijke stijging van de criminaliteit. 

De regering heeft onlangs een veiligheidsplan aangekondigd en de veiligheidsinstituten doen er alles aan om de situatie onder controle te krijgen; echter lezen we dat ondanks de regering miljarden Surinaamse dollars heeft binnengehaald door de belastingverhogende maatregelen en vanwege diverse subsidies, die zijn afgeschaft er onvoldoende middelen worden vrijgemaakt voor de garantie van de veiligheid in het land. 

Een roadblock hier en daar en het verhogen van verkeerscontroles zullen amper bijdragen aan het terugbrengen van het veiligheidsgevoel. Er bestaan plannen om het toerisme potentieel van Suriname in de toekomst structureel te ontwikkelen, echter zal dit nimmer goed van de grond komen indien Suriname niet weer een van de veiligste landen of het veiligste land in het Caraïbisch gebied wordt. 

Openbare discussieavond vrijdag 3 november

De Nationale Partij Suriname (NPS) heeft daarom gemeend een openbare discussieavond te organiseren op vrijdag 3 november om 19:00 uur in het partijcentrum te Grun Dyari aan de J.A. Pengelstraat 77. 

De inleider van de discussie is Humphrey Tjin Liep Shie, oud korpschef van het Korps Politie Suriname (zie foto). In het panel zitten de veiligheidsdeskundigen Melvin Linscheer en Jerry Slijngard. 

Op de discussieavond hoopt de NPS met aanwezigen en in samenspraak te kunnen brainstormen, hoe Suriname uit deze geweldsspiraal te halen en binnen afzienbare tijd de criminaliteit terug te brengen. Daarbij zal ook moeten worden gekeken hoe het opkomend ganggedrag onder jongeren zo snel mogelijk de kop in te drukken.

NPS Media Team

error: Kopiëren mag niet!