Ouder maakt zich zorgen over agressief en gewelddadig gedrag van kinderen

Geweld onder jongeren is de laatste periode behoorlijk toegenomen. Zelfs kinderen van de basisschool beginnen steeds meer agressief en gewelddadig gedrag te vertonen. Een moeder J.M. zegt tegenover Dagblad Suriname, dat ze zich ernstig zorgen begint te maken over het gedrag van de kinderen. Ze merkt op, dat het lijkt alsof geweld de normaalste zaak van de wereld is.

J.M. zegt het volgende: “Het is me onlangs opgevallen, dat twee jongetjes van de lagere school ruzie hadden. De een ging de ander achterna met een riem in zijn hand. Uit angst of schrik rende de ander een verkeerde kant op, waarbij een auto op de weg kwam. Het scheelde maar even, of de jongen zou aangereden zijn. Bij een ander geval liep een groep kinderen na school samen naar huis. Op gegeven moment brak er ruzie uit, waarbij de jongste uit de groep op straat werd geduwd en geslagen. En dit terwijl er een truck kwam aanrijden. Gelukkig kon de chauffeur nog op tijd remmen en kon erger voorkomen worden. Ik moet niet eraan denken wat er allemaal gebeurd kon zijn.”

J.M. stelt, dat er ook situaties zijn waarbij kinderen elkaar te lijf gaan met scherpe voorwerpen, met alle gevolgen van dien. “Ik denk, dat de scholen of de leerkrachten althans de tassen regelmatig moeten controleren op scherpe voorwerpen. Schaartjes die gebruikt worden voor handenarbeid dienen liever op school te blijven en niet in hun tas. Er zal meer voorlichting over geweld op de scholen gegeven moeten worden. Maar, ook ouders moeten het als hun belangrijkste taak zien om met de kinderen te praten. Aan de kinderen moet duidelijk gemaakt worden, welke gevolgen agressief/gewelddadig gedrag met zich mee kan brengen. Kinderen moeten leren hoe ze met hun emoties moeten omgaan. In sommige situaties kan het verstandig zijn om gewoon weg te lopen.”

Volgens de moeder is het ook belangrijk dat ouders het goede voorbeeld aan de kinderen geven. “Kinderen kijken ook naar de wijze waarop volwassenen hun problemen oplossen. Doen ze dat met geweld, dan is de kans ook groot dat zo’n kind het overneemt.”
SK

error: Kopiëren mag niet!