Israël-Hamas oorlogssituatierapport dag 21

DOOR PHIL BAINBRIDGE
27 oktober 2023 – De VS voerden luchtaanvallen uit op doelen die werden gebruikt door de Iraanse Revolutionaire Garde en aanverwante milities – in een “afzonderlijke en onderscheidende” actie van de oorlog tussen Israël en Hamas – na aanvallen op Amerikaanse troepen in de regio.

Te midden van de groeiende angst voor een escalatie in een regionale oorlog hebben door Iran gesteunde militanten sinds 17 oktober minstens 19 aanvallen uitgevoerd op Amerikaanse troepen in Irak en Syrië, waarbij 21 militairen gewond raakten. De VS waarschuwden dat zij op de aanvallen zouden reageren “op het moment dat wij kiezen”. F-16-jagers troffen opslagfaciliteiten voor wapens en munitie die door de IRGC werden gebruikt nabij Abu Kamal, een stad aan de grens met Irak.

Voor een tweede nacht vielen Israëlische grondtroepen – infanterie, tanks en gepantserde bulldozers – Hamas-doelen aan, ter voorbereiding op de volgende fase van de oorlog, voordat ze zich terugtrokken.

UNRWA zegt te verwachten dat de brandstof, die essentieel is voor de voedselvoorziening en hulp aan de Palestijnen in Gaza, vandaag opraakt. De IDF heeft luchtfoto’s geplaatst van een brandstofdepot in Gaza, waar Hamas naar eigen zeggen tot 500.000 liter heeft opgeslagen, die het voor militaire doeleinden gebruikt.

error: Kopiëren mag niet!