“Mijn moeder ondersteunen op zo een manier, doe ik graag”

Enkele kinderen geven tijdens een gesprek aan dat er een groot verschil is met alleen thuis zijn of met een ouder thuis zijn. Paul, die negen jaar is geeft aan dat hij alleen thuis blijft. Na school is hij alleen thuis en wacht tot zijn moeder thuis is. Zijn moeder werkt op twee plaatsen en kan daardoor niet de hele dag thuis zijn. Paul gaf aan dat zijn moeder in de ochtend ergens werkt en in de avond tot tien uur weer ergens anders. Een oppas betalen kon ook niet meer, omdat het te zwaar werd. “Mijn moeder draait alleen op voor alle kosten. Mijn vader zie ik soms, maar dan weer niet maar ik maak mij niet meer druk. Ik heb mijn moeder die naar mij kijkt en voor mij zorgt en als ik groot ben ga ik ook voor haar zorgen”. Paul gaf aan dat hij op het idee  kwam om alleen thuis te blijven, in plaats van naar de oppas te gaan. Mijn moeder bespaart zo meer en ik leer aan de ene kant ook zelf mijn dingen  te doen.

Paul gaf aan dat het wel een groot verschil is om alleen thuis te zijn. “Ik dacht juist dat het leuk zou zijn om alleen thuis te zijn, maar ik merk dat het niet zo is. In het begin was het leuk, maar ik baal nu wel om alleen te zijn. Regels heb ik wel na school. Het is baden, eten, een beetje rusten, mijn schoolwerk daarna doen en daarna een beetje op mijn PlayStation of op mijn telefoon bezig zijn en later huis bezemen en het vaat dat ik heb gemaakt afwassen.  En als ik repetitie heb, moet ik oefenen en mijn moeder heeft dan oefenwerk op tafel voor mij gelaten om te oefenen. Als ik de dingen niet doe die mijn moeder mij heeft gezegd hou ik haar niet voor de gek maar mezelf “. Ik deed geen van die dingen die mijn moeder mij zei in het begin, maar was alleen op mijn PlayStation bezig en merkte dat ik bepaalde dingen op school niet meer vlot kon doen. Na een goed gesprek met mijn moeder merkte ik dat ik dit toch voor mezelf doe, aldus Paul. 

Ik heb uiteindelijk heel wat zelf leren doen en ik leer dagelijks meer. Ik mis mijn moeder wel, zoals zij met mij oefent of torie met mij praat of samen buiten met mij zat maar nu kan het niet anders. Ik bel haar wel zodra ik thuis ben en als er wat is of als ik haar mis ook, en mijn moeder belt mij ook als ik wat vergeten ben te doen meldt zij mij. Een goede moeder kent haar kind heel goed, zegt Paul. Soms voor ik iets gek doe lijkt het alsof zij het voelt, dan belt ze me van Paul doe dit niet. Het is wel grappig maar zo heb ik gemerkt dat wij heel erg gehecht zijn en dat is leuk. Omdat mijn moeder dagelijks werkt, kunnen wij niet zo vaak meer leuke dingen doen maar elk weekend doen wij samen iets leuks. Het is wel een ander gevoel om alleen thuis te zijn maar aan de ene kant leer ik ook veel zelf en mijn moeder ondersteunen op zo een manier doe ik graag. 

 Ik weet dat ik niet de enige ben die alleen thuis is, maar hoop dat de kinderen wel de regels volgen. Aan het eind is het voor je eigen bestwil. Er schuilt ergens ook gevaar, maar door je verstand te gebruiken en niet met gevaarlijke dingen bezig zijn waaronder vuur of elektriciteit  en water spelen werkt het, zegt Paul. “Let goed op wanneer je alleen thuis bent en probeer je werk thuis te doen, maak de deur niet voor vreemde open en als je een broertje of een zusje hebt op wie je ook past, wees een voorbeeldfiguur en let goed op jezelf en hen. Het is een moeilijke tijd maar naarmate je ouder wordt merk je wel dat het goed bedoeld is of niet voor zomaar is”.

error: Kopiëren mag niet!