Ramdin wilt visserskwestie intergraal bespreken met Guyana

‘Vergunningen compleet interne aangelegenheid Suriname’

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft bij een persconferentie van het ministerie aangegeven dat Suriname de hele kwestie rond vergunningen voor vissers diepgaand wil bespreken. Volgens hem moeten beide landen aangeven wat de verwachtingen en pijnpunten zijn. “We moeten kunnen vertellen; wat kunnen wij wel en niet” zei de minister.

Eigen aangelegenheid

De bewindsman maakte duidelijk dat het verlenen van vergunningen een compleet Surinaamse aangelegenheid is. Volgens hem is het wel zo dat veel Guyanezen in de sector zitten, ook op legale manieren. “We willen praten hierover.” Er zijn volgens hem diverse wet- en regelgevingen hieromtrent in Suriname. “Onze visgronden zijn beschermd. Van hun niet” Waarom het zo lang duurt voordat een gesprek daadwerkelijk komt is een raadsel. De buren zouden immers op het hoogste niveau samenwerken. President Chandrikapersad Santokhi heeft in mei dit jaar, een bilateraal onderhoud gehad met zijn Guyanese ambtgenoot Irfaan Ali. ‘Voor vertrek naar Brazilië hebben de staatshoofden samen hun ministers van Buitenlandse Zaken een kort bilateraal onderhoud gehad. Zo is er gesproken over de bouw van de brug over de Corantijnrivier, de samenwerking op het gebied van olie en gas, de visserijsector, de grenssituatie en de export van Surinaamse producten naar Guyana,’ heeft de Communicatie Dienst Suriname gemeld.

Strategisch Dialoog en Samenwerkingsplatform (SDCP)

Toen hebben volgens de CDS ‘Beide regeringsleiders opnieuw bevestigd dat de relatie tussen Suriname en Guyana belangrijk is. Zij kijken uit naar een volgende ontmoeting in het kader van het Strategisch Dialoog en Samenwerkingsplatform (SDCP) dat gericht is op het versterken van de onderlinge band.’ De MoU tot oprichting van het SDCP was reeds getekend door Guyana en Suriname tijdens een presidentieel bezoek van Guyana aan Suriname in november 2020 met als doel de samenwerking te versterken door de oprichting van verschillende werkgroepen op een aantal gebieden, waaronder infrastructuur, landbouw, veiligheid, gezondheid, handel en milieu. Maar het schijnt dat er veel wordt gepland, maar tot acties komt het niet.

Diplomatieke rel

Vorig jaar werd de voormalige ambassadeur van Guyana, Keith George, door de ad interim minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Krishnakoemarie Mathoera, ontboden. Dit, naar aanleiding van uitspraken die gedaan werden door Guyanese regeringsfunctionarissen, in het bijzonder door Bharatt Jagdeo de vicepresident van Guyana, met betrekking tot de kwestie van de illegale Guyanese vissers in Surinaamse wateren. De uitspraken van hem werden bestempeld als te zijn onverantwoordelijk, niet diplomatisch. Er werd een beroep gedaan op de vicepresident van Guyana om de diplomatieke inspanningen af te wachten en zich te onthouden van verregaande publieke uitspraken omtrent deze kwestie, die thans aan de orde zijn tussen de beide landen.

error: Kopiëren mag niet!